Tálibán oficiálně umlčel ženy: Na veřejnosti nesmí zpívat ani číst nahlas. Co dále zakázal?

Táflibán nadále zpřísňuje svou kontrolu nad životy obyvatel Afghánistánu za pomoci nových restrikcí. Podle nedávno přijatých zákonů o neřesti a ctnosti je ženám například zakázáno zpívat, recitovat poezii nebo číst nahlas na veřejnosti. Zároveň musí být na veřejnosti zcela zahaleny. Tato opatření mají podle Tálibánu zabránit „pokušení“, uvedla CNN.

Nové zákony byly vydány po schválení nejvyšším vůdcem Hajbatulláhem Achúndzádem a pokrývají všechny aspekty každodenního života – od veřejné dopravy až po hudbu, holení a oslavy, informovalo zpravodajství CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Dívky páchají sebevraždy. Marně řveme o pomoc, popisovala Afghánka krutovládu Tálibánu

Nejvíce jsou těmito opatřeními postiženy ženy. Kromě toho, že je ženský hlas považován za intimní a neměl by být na veřejnosti téměř slyšet, se nová opatření zaměřují i na povinné zahalování žen, které musí nosit oděv pokrývající celé tělo včetně obličeje. Oblečení nesmí být tenké, těsné ani krátké. Ženám je také zakázáno dívat se na muže, kteří nejsou jejich příbuzní, a naopak.

Mužům normy zakazují vynechávat modlitby a náboženské půsty, další omezení platí pro převoz žen bez jejich mužského doprovodu. Všichni muži si také musí nechat narůst vousy.

Zákony myslí i na to, aby média dodržovala islámské právo šaría a nezveřejňovala obrázky živých bytostí.

Heather Barrová z oddělení pro práva žen neziskové organizace Human Rights Watch připomněla, že mnohá z těchto pravidel byla zavedena již dříve, ale méně formálně. „Myslím, že je to známka toho, čeho jsme byli svědky v posledních třech letech, a to je neustálé a postupné stupňování represí,“ uvedla.

Tálibán, který se vrátil k moci v roce 2021, je opakovaně kritizován za to, že především ženy a dívky připravuje o jejich lidská práva.

Dodržování pravidel v zemi bude hlídat ministerstvo pro podporu ctnosti a prevenci neřesti. Potrestání za jejich porušení pak mohou sahat od rad a varování před božími tresty až k zabavení majetku a „jakýmkoliv jiným trestům, které budou považovány za vhodné“. Pokud by potrestání u dané osoby nestačilo, bude postavena před soud.

Afghánské ministerstvo pro podporu ctnosti a prevenci neřesti tento týden uvedlo, že za poslední rok zadrželo za „nemorální činy“ více než 13 tisíc lidí, navíc zničilo 21 328 hudebních nástrojů a zabránilo prodeji tisíců „nemorálních a neetických“ filmů na internetu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O život je i jít na záchod: Reportér Zrno navštívil peklo přímo na frontové linii na Ukrajině

Tagy:
CNN Afghánistán společnost politika prevence Tálibán ženy právo Human Rights Watch ženská práva oděv trestná činnost, právo a spravedlnost základní práva Heather Barr