Kulturní genocida. Tálibán obřadně pálí „nemorální“ hudební nástroje, bere je i ze svateb

Radikální hnutí Tálibán, které vládne Afghánistánu, v posledních týdnech masově zapaluje hudební nástroje. Tálibové totiž hudbu považují za zlo, které mladé lidi odvádí od islámu. Web BBC poznamenal, že některé spálené nástroje vzali radikálové z míst, kde se pořádají svatby.

Tálibán se znovu chopil moci v Afghánistánu v létě roku 2021. Využil kvapného odchodu spojeneckých vojsk ze země. Konec války v Afghánistánu ale pro místní neznamenal žádné velké uvolnění, radikální režim začal v zemi okamžitě vymáhat dodržování vlastního výkladu islámského práva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tálibán zakázal dívkám vzdělání. V Afghánistánu nyní vznikají tajné podzemní školy

Zvláště tvrdě zasáhl Tálibán proti kultuře. A v tomto boji v posledních týdnech ještě přitvrdil. Už dříve režim zakázal veřejnou hudební reprodukci nebo pouštění muziky nahlas v autě. Podle londýnské BBC teď začal Tálibán postihovat přímo hudebníky. Radikálové prý umělce bijí a diskriminují.

Kulturní oheň

V červenci Tálibán navíc opakovaně ve velkém pálil hudební nástroje. V sobotu v provincii Herát spálil hudební vybavení v hodnotě několika tisíc dolarů.

Pálily se kytary, harmoniky, bubny, stejně tak reproduktory a zesilovače. Mnohé z těchto věcí Talibán zabavil na místech, kde se pořádají svatby.

Akci má na svědomí ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti, které hlídá dodržování přísného výkladu islámského práva a podle kterého je hudba cosi nemorálního, co odvádí mládež od víry.

„Lidem v Afghánistánu se upírá umělecká svoboda. Pálení hudebních nástrojů v Herátu je jen malý příklad kulturní genocidy, ke které pod vládou Tálibánu dochází v celém Afghánistánu,“ řekl pro BBC Ahmad Sarmast, zakladatel Afghánského národního hudebního institutu.

Také 19. července Tálibán masově pálil hudební nástroje. Fotografie z události se objevily na sociálních sítích.

Omezení pro ženy

Vedle hudebníků tálibánský režim nadále perzekvuje také ženy. Na veřejnosti musejí chodit zahalené, a to ještě v mužském doprovodu v případě, že jdou na delší výlet. Dívky a ženy nesmějí navštěvovat školy, univerzity, posilovny, a dokonce ani parky.

Minulý týden pak Tálibán uštědřil ženám další ránu. Zavřel všechna vlasová studia a salony krásy po celé zemi. Proč? Prý jsou „neislámské“. Majitelky měly na uzavírku měsíc.

Podle webu Al-Džazíra žádný stát na zemi formálně neuznal vládu Tálibánu. Poprvé od převratu v roce 2021 se ale tento týden setkali zástupci afghánského režimu a USA.

Při hovorech v Kataru byla řeč o ekonomické situaci v Afghánistánu, lidských právech a pašování drog.

Americká strana v prohlášení uvedla, že vyjádřila „velké znepokojení ohledně zadržování, potlačování médií a omezování náboženského praktikování“. USA navíc údajně apelovaly na Tálibán, aby odvolal zákaz vyššího vzdělávání žen.

Tagy: