Tarabová přišla o funkci seniorské ombudsmanky. Na protestu měla žlutou hvězdu

Město Liberec a Komunitní středisko Kontakt budou hledat nového seniorského ombudsmana, který nahradí Lenku Tarabovou. Ta byla propuštěna poté, co v rámci sobotních protestů proti vládním koronavirovým opatřením a očkování nosila na prsou šesticípou Davidovu hvězdu s nápisem „neočkovaný“, čímž zneuctila židovskou symboliku. Informaci potvrdilo město Liberec v tiskové zprávě.

Někteří z lidí, kteří o víkendu protestovali proti vládním opatřením a vakcinaci, na sobě při demonstraci měli připnutý odznak žluté hvězdy připomínající tu židovskou. V Davidově šesticípé hvězdě pak měli napsáno: neočkovaný. Tím přirovnávají vládní protikoronavirová opatření či vakcinaci k holocaustu.

Nevhodně zvolená symbolika zvedla na sociálních sítích vlnu kritiky, výjimkou nebyli ani politici. Podle ředitele Židovského muzea Leo Pavláta se navíc tímto chováním trivializuje holocaust jako historický fakt. Od lidí se žlutou hvězdou se distancovalo i Hnutí občanské nespokojenosti (HON), které rovněž protestuje proti vládním opatřením a případné povinné vakcinaci. „Je to za hranicí všeho, co jsme ochotni akceptovat,“ vyjádřila se mluvčí hnutí Michaela Havlanová.

Tarabová kvůli svému jednání přišla o post seniorské ombudsmanky v Liberci. „Nemůžu k tomu nic říct, protože o tom nic nevím,“ řekla Tarabová telefonicky redakci CNN Prima NEWS. Podle náměstka primátora Ivana Langra nebyl problém v účasti Tarabové na demonstraci, ale právě ve zneuctění Davidovy hvězdy a znevážení holocaustu.

„Připnutí žluté židovské hvězdy s nápisem ‚neočkovaný‘ je pro mě jako původem historika absolutně neakceptovatelné jednání. Velmi silně souzním s odkazem holocaustu i jeho mnohamilionových obětí, takže jeho zneužití v aktuální koronavirové krizi je pro mě mimo veškeré chápání,“ řekl Langr.

Za názorem Langra plně stojí i Komunitní středisko Kontakt Liberec, jehož posláním je v měsících koronavirové krize zajišťovat služby potřebným občanům. „Vyjádření svobodného názoru je v pořádku, zvolená forma je z mého pohledu nešťastná a nepřijatelná“, doplnil ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Nového seniorského ombudsmana chtějí resort s Kontaktem najít během následujících týdnů. „Přestože senioři aktuálně řeší především záležitosti spojené s koronavirem, obávám se, že během jara a léta významně naroste agenda hlavně dluhové i bytové problematiky. Proto bychom pozici ombudsmana chtěli obsadit co nejdříve. Typy na vhodné kandidáty už máme,“ prozradil náměstek Langr.

Tagy:
demonstrace protest očkování Liberecký kraj Liberec ombudsman koronavirus Davidova hvězda žlutá hvězda Lenka Tarabová seniorská ombudsmanka Židovské muzeum Leo Pavlát Ivan Langer koronavirová recese Davidov