Těhotná se neočkovala, skončila na přístrojích. Hostomský apeluje na nastávající maminky

Biochemik Zdeněk Hostomský

Očkování těhotných žen proti koronaviru je bezpečné. Alespoň je o tom přesvědčen biochemik Zdeněk Hostomský. Ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že naopak průběh onemocnění může u nastávajících maminek vyvolat předčasný porod. Podělil se dokonce o příběh těhotné ženy, která po nákaze skončila na přístrojích a boj s covidem málem prohrála.

„Podle průzkumů z USA a Velké Británie je těhotná maminka v ideální situaci, kdy může vytvořit protilátky, kterými ochrání nejen sebe, ale i dítě. Dokonce když se dítě narodí, může ho ochraňovat svými protilátkami během kojení. Očkování bych nastávajícím maminkám jednoznačně doporučil,“ uvedl Hostomský.

Ve vakcinaci jim podle něj nic nebrání, měly by se však poradit se svým gynekologem. Jenže ti se podobně jako někteří praktičtí lékaři na otázce očkování těhotných žen neshodují. Hostomský se podělil o příběh, kdy doporučení gynekologa mělo fatální následky. „V sousedství byla těhotná paní, která se mě bohužel nezeptala na názor k očkování a poradila se se svým gynekologem. Ten ji od vakcinace odradil s tím, aby v těhotenství nové vakcíny neriskovala,“ přiblížil.

Jenže žena se covidem nakazila. „Měla těžký průběh, byla v umělém spánku a dítě se narodilo císařským řezem. Byla připojena i na mimotělní oběh. Jednalo se o velmi těžký případ, takřka boj nezvládla, ale naštěstí se z toho dostala,“ dodal Hostomský s tím, že kdyby se ho žena zeptala na názor, rozhodně by jí vakcinaci doporučil.

„Skutečně vám vakcína nic neudělá. Těhotným ženám doporučuji, aby se nechaly očkovat,“ vybízel. Připomněl i rizika, kterým se nastávající maminky tím, že se nechtějí naočkovat, vystavují. „V USA či Velké Británii, kde očkování těhotných doporučují, pozorují, že když máte covid – a nemusí jít ani o těžký průběh – existuje tendence předčasného porodu. Nejde jen o maminku, ale i o dítě,“ zdůraznil.

Jenže mnohé ženy se obávají vedlejších účinků, a proto vakcínu v době těhotenství odmítají. „Vyšší teplota, která očkování někdy doprovází, většinou trvá půl dne či celý den. Ve většině případů jsou vedlejší účinky minimální. Případy u těhotných, kdy se u nich projevily vážné vedlejší účinky, vlastně neznám,“ uzavřel.

Tagy: