Teplý začátek týdne vystřídají mrazy. Ve druhé polovině ledna se výrazně ochladí

I na začátku týdne budou nejvyšší denní teploty v Česku přesahovat hranici 5 °C. Ve druhé polovině týdne by se mělo ale výrazně ochladit. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí bude jasno až polojasno, odpoledne a večer postupně na většině území oblačno až zataženo. Na Moravě a ve Slezsku se k večeru také místy objeví déšť nebo mrholení, ve vyšší nadmořské výšce i srážky sněhové. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, na horách kolem 0 °C.

Počasí v Česku bude ovlivňovat rozsáhlá brázda nízkého tlaku vzduchu, postupně také tlaková níže nad Rakouskem. V noci by mělo být oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Na západě, na Moravě a ve Slezsku se místy objeví sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, někde i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší teploty dosáhnou −2 °C.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami, a to většinou sněhovými. Odpoledne a večer bude od jihu přibývat oblačnosti. Později večer na jihu a jihovýchodě se postupně vyskytnou srážky sněhové, v nižších nadmořských výškách pak smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 2 až 6 °C.

V následujících dnech by se mělo podstatně ochladit. Vyplývá to z týdenní předpovědi ČHMÚ. Denní teploty už by neměly přesahovat 5 °C, noční teploty by se měly zase výrazněji dostávat pod nulu. Například z pátku na sobotu by mělo být až −5 °C. Během nocí o víkendu mohou teploty klesnout na −6 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na −9 °C.

Tagy: