Žádná červená vlna nepřišla, přiznávají republikáni. S demokraty svádí o Kongres tuhý boj

Republikáni očekávali ve volbách do Kongresu jasné vítězství. (8.11.2022)

Republikáni v amerických kongresových volbách nerozdrtili demokraty

Demokraté s republikány svádějí tuhý boj o americký Senát. Velmi těsné jsou zejména výsledky ve státech Georgia, Wisconsin a Arizona. Demokraté nicméně získali důležitý senátorský mandát za Pensylvánii. Vedle toho se jim podařilo obhájit posty guvernérů v Michiganu, Minnesotě, Novém Mexiku a Illinois. Republikáni zatím věří, že se jim podaří ovládnout americkou Sněmovnu reprezentantů.

„Rozhodně nejde o republikánskou vlnu. To je jasné,“ komentoval průběžné výsledky sčítání pro stanici NBC News republikánský senátor Lindsey Graham. Politický matador předpověděl těsné vítězství republikánů v americkém Senátu. „Myslím, že v Senátu získáme kolem 51 až 52 mandátů,“ uvedl.

Obě politické strany zatím zaznamenaly dílčí úspěchy. Republikánům se podařilo obhájit řadu guvernérských postů. Nejvýznamnějšího vítězství dosáhl guvernér Ron DeSantis na Floridě, který svého soupeře Charlieho Crista doslova smetl rozdílem 1,5 milionu hlasů. Podobně se dařilo senátorovi za Floridu Marcu Rubiovi, který převálcoval svou soupeřku Va Demingsovou o 1,2 milionu hlasů. Úspěchu dosáhla také bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Sanderosová, která se stala první guvernérkou Arkansasu v historii. Znovuzvolen byl v Georgii rovněž Trumpův kritik, republikánský guvernér Brian Kemp. Tomu se už podruhé podařilo porazit Stacey Abramsovou.

Demokraté naopak oslavují vítězství 44letého Wese Moora, který se v úterý stal prvním afroamerickým guvernérem v historii státu Maryland. Svůj post obhájila i stávající guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová. Ta porazila Trumpovu přívrženkyni Tudor Nixonovou asi o 200 tisíc hlasů. Demokraté také uspěli v New Hampshire, kde demokratická senátorka Maggie Hassanová zvítězila přibližně o 50 tisíc hlasů nad ultra-konzervativcem Donaldem Bolducem.

Napínavý souboj o Pensylvánii

Jeden z nejnapínavějších soubojů se odehrál ve třináctimilionové Pensylvánii. Televizní celebrita Mehmet Oz známý jako Dr. Oz, kterého podpořil Trump, se v industriálním státě utkal s bývalým starostou Braddocku Johnem Fettermanem.

Oba kandidáti jsou dost kontroverzní. Oz byl podle deníku The Washington Post obviněn z toho, že během své televizní kariéry upřednostnil v mnoha případech senzacechtivost před odbornými lékařskými postupy. Během kampaně často přešlapoval a měnil názory.

Nepodpořila ho ani jeho televizní kolegyně Oprah Winfreyová. Fetterman na druhou stranu zastával radikální stanoviska a v kampani pokračoval i přesto, že se plně nezotavil z mozkové mrtvice. Jeho zdravotní způsobilost byla republikány ještě více zpochybněna během televizního rozhovoru s reportérkou NBC Dashou Burnosovou. Fetterman měl viditelné potíže s pochopením jejích otázek. Během hlavní televizní debaty musel používat čtecí zařízení. Voliči mu ale nakonec podle projekcí dali před Ozem přednost.

Kde budou ještě těsné souboje o Senát?

Georgia

Desetimilionový stát v posledních letech inklinoval spíše k republikánům. Americký prezident Joe Biden byl prvním prezidentem od Billa Clintona, kterému se podařilo v prezidentských volbách před dvěma lety v tomto státě vyhrát. V boji o senát se v Georgii střetli dva Afroameričané – demokratický senátor Raphael Warnock a sportovec Herschel Walker.

Republikána Walkera podporovaného Trumpem provázely od začátku kampaně skandály. Přestože odmítá potraty, několik bývalých přítelkyň ho obvinilo, že je měl žádat, aby potratily nebo jim zákrok rovnou zaplatil. Walker všechna obvinění odmítl a liberální deník The Daily Beast chtěl podle svých slov za otištění příběhu zažalovat.

Arizona

Sedmimilionová Arizona je neodvratně spojená se jménem Barryho Goldwatera. Legendární republikánský politik, který tvrdě kritizuje sociální konzervativce, vyhrál v Arizoně volby do Senátu celkem pětkrát. Ani dnes není Arizona typickým republikánským nebo demokratickým státem. V boji o senát se v úterních volbách utkal republikán a byznysmen Blake Masters s umírněným demokratickým senátorem Markem Kellym. Republikán Masters je podnikatelsky spojen s vlivným republikánem a spoluzakladatelem PayPalu Peterem Thielem.

Masters se v politické kampani postavil proti potratům, nelegální migraci a obhajoval Trumpovu politiku „Ameriky na prvním místě“. Nepřekvapí proto, že Trump Masterse v boji o Senát oficiálně podpořil. Oproti tomu demokrat a stávající senátor Kelly zastává středové pozice, odmítl například podpořit „Green New Deal“ a snaží se vedle demokratů spolupracovat i s republikány.

Nevada

Napínavý souboj se odehrál i v třímilionové Nevadě, kde se proti sobě postavili stávající demokratická senátorka Catherine Cortez Mastová a republikán Adam Laxalt. Mastové se na kampaň povedlo vybrat 52 milionů dolarů (1,2 miliardy korun), tedy třikrát více než jejímu soupeři. Republikán Laxalt měl podle průzkumů i přesto velkou naději na výhru.

Mastová se totiž v kampani zaměřila zejména na kritiku zákazu potratů, agendu, která voliče ve zhoršující se ekonomické situaci příliš nezajímá. Ekonomika Nevady dostala tvrdý zásah kvůli pandemii koronaviru. Na rozdíl od ostatních států se turistický ruch vzpamatovává ve státě pomaleji. Republikán Laxalt proto nepřekvapivě během kampaně kritizoval Bidenovu inflační politiku a vysoké ceny energií. Státního zástupce Laxalta podpořily místní bezpečností složky i bývalý prezident Donald Trump.

Tagy:
republikáni Joe Biden volby americké volby Demokraté Donald Trump Ron DeSantis usa Kongres Spojených států amerických