Boj dobrovolníků na Rhodu: Proti plamenům máme jen lopaty. Hasiči nikde, vláda zklamala

Dobrovolníci na ostrově Rhodos bojují proti požárům.

Rhodos hasí i dobrovolníci

Stovky dobrovolníků dál bojují s obřími požáry na řeckém ostrově Rhodos. Často jen s nádržemi vody a lopatami v rukou se snaží ochránit nejen své domy, ale i obydlí svých sousedů. Situaci na místě sleduje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Ten se čím dál častěji setkává se zklamáním místních, kteří ostře kritizují tamní vládu za nečinnost.

„Dobrovolníci si stěžují, že vláda na ostrově Rhodos nezareagovala včas. Někteří lidé dokonce říkají, že místní televize informovaly o požárech až dva dny po jejich vypuknutí. Celý proces zahájení záchranných prací již zkoumají orgány činné v trestním řízení. Prošetřují právě vedení ostrova Rhodos – zda nepochybilo,“ řekl z oblíbené řecké destinace reportér Patrik Kaizr.

Ten v posledních dvou dnech sbíral materiál právě o dobrovolnících, kteří pomáhají tamním hasičům. Z reportáže CNN Prima NEWS je skutečně vidět, že situace není jednoduchá. Část dobrovolníků večer znovu nasedla na pick-up, aby vyrazila k novému požáru, tentokrát nad obcí Vati.

Ze zmíněných cest se za posledních deset dnů už stala jakási rutina. Plameny často dosahují několikametrové výšky. Jde o marný boj. Dobrovolníci totiž mají proti požárům jen nádrž s vodou na autě a lopaty – hasiči nikde. Frustrace z neustálých proher s živlem je viditelná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkáza biblických rozměrů. Lidé z Rhodu jsou zoufalí, bojí se, jak vyžijí, popsal reportér

Mezi dobrovolníky jsou většinou mladí muži od 15 do 30 let. Nasazují své životy po boku řeckých hasičů, kterých vzhledem ke kritické situaci není dost.

Například dobrovolník Christos jezdí s kamarádem kontrolovat spáleniště každý den. „Vzal jsem svou motorku, benzin si platím ze svého. Za poslední týden jsem najezdil 1 200 kilometrů. Nechal jsem svou práci. Obětuji tomu všechno,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS.

Na jiném místě pak Kaizr potkal skupinu dalších dobrovolníků. Zrovna měli chvilku na odpočinek. „Bojujeme celé dny. Nespíme, jsme unavení. Chceme pomáhat, ale vláda? Vždyť vy víte,“ uvedl jeden z nich.

Místní mají pro dobrovolníky jen slova chvály a uznání. Bez nich by v postižených obcích neměli ani vodu či jídlo. Jejich pole, olivové háje, domy i je samé by totiž nikdo nechránil. Naopak pro ostrovní vládu mají místní obyvatelé i dobrovolníci jen slova zklamání a pohrdání.

„Vláda nám neposlala žádnou pomoc. Jen nám lžou. My ale potřebujeme zastavit oheň. Pomoc přichází jen od dobrovolníků a dobrých lidí,“ řekl Christos z obce Vati. „Pětadevadesát procent lidí volilo vládu Rhodu. Teď nedostanou nic. Promiňte mi to, ale nikdy, nikdy více,“ doplnil další muž jménem Christos, který pochází z obce Asklipio.

Auta typu pick-up původně farmáři používali k zavlažování polí nebo olivových hájů. Teď v nádržích vozí vodu pro řecké hasiče nebo s ní sami hasí. Dobrovolníci na první pohled často působí jako členové gangu – mají totiž obvykle hadr přes ústa a nos kvůli kouři. Jsou to ale oni, kdo se snaží ochránit celou komunitu, a to z vlastních kapes.

Tagy: