Těžký život Stanley Cupu. Hokejisté ho učili plavat, proměnil se i v ohniště

Takové focení ještě Stanley Cup nezažil. Věhlasnou hokejovou trofej měl tým Colorada Avalanche propůjčený sotva pár minut. Poté, co si hráči užili individuální chvilky s gigantickým pohárem, přišel čas na společný snímek. Cenný artefakt už na něm měl promáčknutou spodní část. Vznikla další kapitola do poměrně rozsáhlé imaginární knihy, kterou lze pojmenovat „Jak jsem přišel k újmě“.

Colorado ovládlo NHL po dlouhých 21 letech – ve finálové sérii udolalo šampiony z posledních dvou sezon hokejisty Tampy Bay Lightning. Kdyby byl stříbrný Stanley Cup člověk a mohl si vybrat, pravděpodobně by se raději nechal potřetí v řadě nosit hráči floridské organizace.

U Avalanche totiž skončil pošramocený velmi bleskově. Ještě před pořízením hromadné fotografie. Ta je nedílnou součástí mistrovských oslav nejen v zámořské hokejové lize, ale ve všech sportech napříč planetou. Tým už byl naaranžovaný tak, aby fotografové mohli do objektivu vměstnat celý mančaft. Čekalo se jen na útočníka Nicolase Aubeho-Kubela, který si zrovna užíval nezapomenutelné okamžiky s trofejí. Když přivážel Stanley Cup ke svým parťákům, zaškobrtl a spadl i s pohárem na led. Okolo něj se objevily šokované a vysmáté tváře. Na první dobrou to nebylo vidět, ovšem zevrubnější pohled ukazoval, že trofej je na spodní části promáčknutá.

Podle oficiálního strážce Stanley Cupu Phila Pritcharda ze Síně slávy to bylo poprvé, co byl slavný mistrovský předmět poškozený už na ledové ploše. Mimo ni nesčetněkrát.

Třeba v roce 1987, když Edmonton Oilers i s Waynem Gretzkym vyhráli NHL potřetí za čtyři sezony. Je tradicí, že každý člen týmu šampionů dostane prostor na to, aby ukázal pohár na místech, která jsou pro něj důležitá. Jeden z nejlepších hokejistů historie Mark Messier vzal Stanley Cup do oblíbeného baru. Stejně jako o 35 let později skončila trofej promáčknutá a následně v karosárně. A to poté, co Messier nechal fanoušky, aby z ní pili alkohol.

Pohár neplave

Na daleko tučnější účet za opravu se museli složit hráči Toronta Maple Leafs. Když v sezoně 1961–⁠1962 získal klub podesáté v historii – a po jedenáctileté odmlce – Stanley Cup, nastal čas na pořádnou party. Ta se vymkla kontrole, protože pohár skončil v ohni a byl těžce poškozen.

Je to možná překvapivé, ale plameny neviděl poprvé. Jeho „život“ obnášel horké chvilky už v roce 1940, když se ocitl v rukách hokejistů New Yorku Rangers. Ti kromě celkového vítězství slavili také to, že byla kompletně splacená hypotéka za jejich arénu Madison Square Garden. A tak se rozhodli už nepotřebný doklad o dlouhodobém úvěru zničit. Jak? Umístili ho do vrchní části trofeje – mísy – a zapálili ho.

Má se za to, že tímto krokem Rangers sami sebe prokleli. Šampiony se totiž stali až o předlouhých 54 let později. I k ukončení prakticky nekonečného období bez Stanley Cupu v roce 1994 se váže poměrně zábavná historka. Newyorčané – především Ed Olczyk – se rozhodli oslavit triumf se sympaťákem Go For Gin. Že je to zvláštní jméno? Ne pro dostihového koně, který zrovna vyhrál Kentucky Derby. Aby Olczyk potěšil čtyřnohého hrdinu, naplnil pohár ovsem.

Ostatně mísa Stanley Cupu byla v průběhu let plná zajímavého obsahu. O tom si můžete přečíst v jiném článku.

Díky hráčům Pittsburghu Penguins a Montrealu Canadiens veřejnost ví, že monstrózní artefakt pro vítěze NHL je sice krásný, ale plavat se nenaučil. Oba týmy testovaly vztlak poháru tím, že jej hodily do bazénu – Penguins použili ten Maria Lemieuxe, Canadiens hodili pohár do prostoru na koupání patřícímu Patricku Royovi. Nepřekvapivě Stanley Cup narazil na dno. Kapitán Montrealu Guy Carbonneau poznamenal: „Pohár neplave.“

Možná se za několik týdnů – nebo spíše let – vynoří další příběh o zážitcích se Stanley Cupem, který bude vyprávět některý z hráčů Colorada Avalanche. Byť nyní je pohár pod daleko větším drobnohledem než v minulém století a prostoru na dovádění tak není tolik.

Tagy:
trofej NHL pohár poškozený Stanley Cup hokej sport New York Rangers Edmonton Oilers Colorado Avalanche Pittsburgh Penguins poškození Mario Lemieux Mark Messier Guy Carbonneau Patrick Roy Nicolas Aube-Kubel