Tragédie v Bangladéši: Při požáru kontejnerového překladiště zemřelo nejméně 49 lidí

Při požáru v Bangladéši zemřelo nejméně 25 lidí

Při obrovském požáru kontejnerového překladiště v Bangladéši zemřelo nejméně 25 lidí

Při obrovském požáru kontejnerového překladiště v Bangladéši zemřelo nejméně 49 lidí a více než 200 jich bylo zraněno. Nejméně devět obětí tvoří hasiči. Informovaly o tom v neděli agentura Reuters a list Dhaka Tribune s odvoláním na místní úřady a Červený půlměsíc. Na místě se dlouho ozývaly exploze, protože oheň se dostal i k uskladněným chemikáliím.

Terminál se nachází v Sitakundě, asi 40 kilometrů od druhého největšího bangladéšského města Čitágáon, které je zároveň největším přístavem v zemi. V areálu je podle místního tisku na pět tisíc kontejnerů. Podle agentury AP požár vypukl v neděli brzy ráno SELČ (v sobotu večer místního času) a v areálu byly slyšet exploze, které pravděpodobně způsobily chemikálie uskladněné v kontejnerech. Výbuchy podle AFP otřásly budovami vzdálenými několik kilometrů.

Hasiči se ještě v neděli v poledne místního času pokoušeli požár zlikvidovat, přičemž kontejnery s chemickými látkami stále vybuchovaly, uvedli podle Reuters zástupci hasičů. Exploze otřásla blízkým okolím a v okolních budovách podle místních obyvatel rozbila okenní tabule.

Podle zdrojů z nemocnic jsou desítky lidí v kritickém stavu s rozsáhlými popáleninami. Zranilo se také nejméně 40 hasičů a deset policistů, řekl podle AFP šéf regionální policie. Počet mrtvých může vzhledem ke kritickému stavu některých zraněných ještě růst, uvedl podle Reuters čitágáonský chirurg Muhammad Elias Husajn.

V kontejnerovém terminálu bylo vedle chemikálií uskladněno hlavně oblečení určené k vývozu do západních zemí. Příčina neštěstí není jasná. Hasiči však mají podezření, že nejdřív explodoval kontejner s peroxidem vodíku a oheň se rychle rozšířil na jiné nádrže. Ty stále explodují – některé obsahují peroxid, jiné síru, uvedl zástupce hasičů Newton Das. „Opravdu se to zhoršuje, protože jedovatý kouř zamořil oblast,“ řekl Das.

Podle agentury DPA, která se také odvolává na jednoho z mluvčích hasičů, propukl požár v sobotu pozdě večer v kontejnerovém areálu nizozemsko-bangladéšské firmy BM Inland Container Depot.

Bangladéš se v uplynulém desetiletí stal druhým největším exportérem oděvů na světě, ale infrastruktura a průmyslová bezpečnost jsou stále v zárodku, upozornila letos Mezinárodní organizace práce.

Tagy:
požár Bangladéš tragédie Červený kříž kontejner překladiště Mezinárodní organizace práce