Trapasy olympiády: Zrádná vlajka, hokej v respirátorech a popletené jméno sportovce

Olympijské hry v Pekingu jsou teprve v polovině, to však nezabránilo hned několika trapným či úsměvným situacím. Čelit jim museli jak organizátoři, tak i samotní sportovci. Olympiádu poznamenaly například stížnosti na studené jídlo či nutnost odehrát hokejové zápasy v respirátorech.

Čtyřiadvacáté zimní olympijské hry začaly v Pekingu 4. února. První problémy na sebe nenechaly dlouho čekat a někteří sportovci museli řešit jisté nedostatky dokonce před oficiálním zahájením.

V olympijské vesnici potrápila například českou biatlonistku Evu Puskarčíkovou tamní toaleta, kterou se jí podařilo ucpat. Reprezentantka si ale poradila a díky překladatelské aplikaci vyhledala pomoc pořadatelů.

Záhadné zmizení a hokej v respirátorech

Zvláštní situace se nevyhnuly ani ženskému hokeji. Na rozdíl od mužů ženy hrají s celoobličejovou maskou. Tentokrát měly ale reprezentantky Ruska a Kanady masky hned dvě. Ruský tým totiž nedodal výsledky testů na koronavirus a Kanaďanky proto odmítly nastoupit. Zápas se ale nakonec odehrál s respirátory.

Za Čínu závodí jediná reprezentantka ujgurského původu. Je jí běžkařka Dinigeer Yilamujiangová, která v závodě skončila na 43. místě. Ta odešla po neúspěšném výkonu před tiskovou konferencí a od té doby po ní není vidu ani slechu. Organizátoři její zmizení nekomentují.

Zrádná vlajka na olympiádě bez přírodního sněhu

Přestože si v Číně potrpí na přesnost, občas se i vojákům podaří nějaký ten trapas. Při slavnostním předávání medailí, kterého se účastnila Ester Ledecká, se jeden z čínských vojáků zamotal do české vlajky. Nešlo ale o jediný problém s praporem, který Ledeckou potkal. Když česká reprezentantka mířila na slavnostní ceremoniál, čekala na ni organizátorka s vlajkou Haiti.

Úsměvná situace se nevyhnula ani nejlepšímu střelci slovenské hokejové reprezentace Juraji Safkovskému, který zaznamenal již čyři branky. V úvodním zápase s Finskem měla slovenská hvězda překlep ve jméně na dresu. Místo Slafkovský měl na zádech Salfkovksy.

Na zimních olympijských hrách by člověk běžně očekával alespoň trochu přírodního sněhu. V Číně to tak ale není. Podle studie z časopisu Sport Ecology se letošní olympiáda poprvé v historii koná na zcela technickém sněhu. Organizátoři jím pokryli plochu o rozloze 800 tisíc čtverečních metrů.

Velká poptávka po pandách

Nevyhovující kombinézy potrápily skokany na lyžích. Mezi favority patřili reprezentanti Norska, Rakouska, Německa a Finska. Skokani z Norska, Rakouska a Německa byli ale diskvalifikováni kvůli nevyhovujícím kombinézám, ty prý nesplňovaly předepsané parametry.

V Číně navíc došly pandy. Alespoň ty plyšové, které jsou oficiálním maskotem letošních zimních olympijských her. Maskot černobílého medvěda nese jméno Bing Dwen Dwen a poptávka je zřejmě tak vysoká, že Čína nestíhá produkci.

Ani pekingská olympiáda se neobešla bez dopingových kontrol. Tou ale podle Mezinárodní testovací agentury v prosinci neprošla teprve patnáctiletá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová, která na olympiádě pomohla k týmovému vítězství. Před slavnostním vyhlášením vše vyšlo najevo a kauzu projedná Sportovní arbitrážní soud.

Tagy: