Tři povinné antigenní testy, naplánoval Plaga. Jak bude vypadat návrat žáků do škol?

Žáci se na začátku září třikrát preventivně otestují antigenními testy na covid. Nakoupí je Správa státních hmotných rezerv podle specifikace ministerstva zdravotnictví, informoval po jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda v pondělí také prodloužila vyplácení příspěvků z programu Antivirus na náhrady mezd lidí v karanténě či izolaci. Firmy je budou moci čerpat do konce října.

Podle ministra Plagy je v tuto chvíli jasné, že od 1. září budou ve školách tři kola antigenního testování. Hned 1. září se nebudou muset testovat prvňáčci. „Ty to bude čekat až o den později, a pokud výsledky budou dobré, tři kola testování budou dostatečná pro screening české populace dělaný přes školy,“ uvedl Plaga.

„Zároveň je v tuto chvíli dohoda na tom, že Správa státních hmotných rezerv začne okamžitě soutěžit podle specifikace ministerstva zdravotnictví kvalitní antigenní testy,“ dodal.

O pravidlech pro nošení roušek se podle něj zatím nejednalo. Pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová již dříve zmínila, že by mohly být povinné ve společných prostorách škol. Definitivní stanovisko ze strany ministerstva zdravotnictví k tomu podle Plagy ale zatím není.

Z návrhu k testování, o kterém v pondělí jednala vláda, plyne, že žáci by se měli testovat 1. či 2. září, potom v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. V případě, že by se pak v některém okrese vyhodnotilo více než 25 testů ze 100 tisíc provedených jako pozitivní, mělo by testování pokračovat i po třetím termínu. Mohlo by se konat například jedenkrát týdně každé pondělí do konce září, záleželo by ale i na aktuální epidemické situaci, plyne z návrhu.

Změny v programu Antivirus

Příspěvky z programu Antivirus na náhrady mezd lidí v karanténě či izolaci budou firmy moci čerpat do konce října. Vyplácení této podpory s označením A, které mělo skončit teď v červnu, prodloužila v pondělí vláda.

„Čerpat příspěvek budou tedy jen ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa nebo izolace z důvodu onemocnění COVID-19. Důvodem je skutečnost, že aktuálně již nejsou platná mimořádná opatření, která by zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost,“ uvedlo tiskové oddělení.

Dočasný program Antivirus měl bránit propouštění. Vyplácely se z něj tři příspěvky. Firmy mohly za období od loňského 12. března od vyhlášení prvního nouzového stavu do konce letošního května pobírat peníze na mzdy lidí z uzavřených provozů či z podniků s omezením výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu i surovin. Do konce června se pak měla poskytovat část náhrady pracovníkům v karanténě a izolaci. Tento příspěvek zůstává dál do konce října, jeho výše se nemění. Dorovnávat se bude 80 procent vyplacené náhrady mzdy do 39 tisíc korun.

Podporu z programu je možné podle evropských pravidel poskytovat do konce roku. Podle údajů ministerstva práce podporu z Antiviru dostalo do pondělí 74 200 firem. Celkem na více než milion zaměstnanců získaly 48,7 miliardy korun. Z toho čtyři pětiny hradí EU a pětinu stát. Do karanténních příspěvků zatím z vyplacené sumy putovalo celkem 10,6 miliardy korun. Nejvíc se na podporu lidí v karanténě a izolaci od loňského října vyplatilo v březnu, a to přes 902 milionů korun.

Tagy: