Trump impeachment neodvrátil. Rozhodnutí by mohlo padnout už o víkendu

V americkém Senátu i ve čtvrtek pokračuje jednání k ústavní žalobě (takzvanému impeachmentu) na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, jejíž návrh schválila Sněmovna reprezentantů. Viní Trumpa, že své příznivce vyprovokoval ke vpádu do sídla Kongresu. Exprezident Trump jako první v amerických dějinách čelí ústavní žalobě podruhé a senátoři se zároveň poprvé impeachmentem hlavy státu zabývají až po odchodu obžalovaného z funkce.

Nepokoje ze 6. ledna si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných a přerušily schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Ty Trump celé týdny označoval za zmanipulované a své nepravdivé tvrzení zopakoval právě i 6. ledna, načež vyzval příznivce k manifestaci u Kapitolu. Podle Sněmovny se dopustil „podněcování ke vzpouře“.

Kongresmani Senátu předloží „zdrcující“ argumentaci, řekly v úterý agentuře AP zdroje obeznámené s přípravou podkladů. Své přesvědčení, že exprezident nepokoje vyvolal, doložila obžaloba i videi a osobními příběhy, přičemž odhalila i dosud nezveřejněné důkazy.

Mezi nimi byly například i nahrávky z bezpečnostních kamer. Na nich byla vidět třeba záchrana prominentního republikána Mitta Romneyho před rozzuřeným davem nebo to, jak někdejšího viceprezidenta Mikea Pence při útoku Trumpových stoupenců vyvádí ochranka v rychlosti ven.

Na záběrech je v některých okamžicích slyšet tříštění skla nebo řev rozlícených lidí, kteří se snažili v Kongresu najít republikána Pence, jemuž vyhrožovali smrtí, a demokratickou předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Davu se díky policistovi Eugenovi Goodmanovi těsně podařilo vyhnout Romneymu, který patří ke známým kritikům Trumpa v řadách Republikánské strany.

Agentura AP napsala, že senátoři, kteří při impeachmentu mají roli soudní poroty, se už ve věci Trumpova odsouzení nebo osvobození většinou rozhodli. Ve středu ohromeně sledovali videozáznamy, už v úterý zhlédli video připomínající průběh nepokojů během oficiálního potvrzování výsledků prezidentských voleb.

Trump nebyl žádným nevinným divákem, dokážeme to, míní kongresmani

Kongresmani se zaměřují mimo jiné i na výroky 45. prezidenta USA, které podle nich připravily půdu pro napadení Kapitolu. Svou snahu usvědčit exprezidenta rozdělili na tři části nazvané „provokace“, „útok“ a „škody“. Vpád Trumpových příznivců do Kapitolu v úterý prezentovali jako vyústění jeho několikaměsíční snahy vykreslit volby jako podvodné, neochoty odsoudit extrémní prvky jeho voličské základny i jako další kapitolu snahy udržet se u moci po vyčerpání „nenásilných možností“.

Argumenty začali demokratičtí členové Sněmovny reprezentantů předkládat poté, co Senát při úterním hlasování poměrem 56 ku 44 hlasům odmítl názor Trumpových obhájců, že souzení bývalého prezidenta je protiústavní.

„Dokážeme, že prezident, který se stal terčem impeachmentu, nebyl žádným nevinným divákem, (...) že tento útok podněcoval a že jej vyhlížel,“ řekl na úvod druhého jednacího dne kongresman Jamie Raskin. Trump podle něj rezignoval na svou roli lídra země a spáchal „největší zradu proti prezidentské přísaze v dějinách Spojených států“.

Senátorům byly také připomínány Trumpovy výroky i z loňského léta, kdy prezident šířil divoké spekulace o podvodech s korespondenčními hlasy a odmítal slíbit poklidné předání moci v případě porážky. Když pak média 7. listopadu oznámila, že vítězem voleb je Joe Biden, Trump v nastoleném kurzu pokračoval a důvěru ve výsledky podkopával další dva měsíce. Právě „velká lež“ o ukradených volbách byla podle demokratů motorem pro napadení Kapitolu.

Účastníci přišli sami od sebe, hájí Trumpa právníci

Trump své nepravdivé tvrzení opakoval i 6. ledna při shromáždění u Bílého domu, které předtím na sociálních sítích propagoval i slovy „bude to divoké“. „Když (jeho příznivci) slyšeli jeho projev, rozuměli jeho slovům,“ řekl za obžalobu kongresman Joe Neguse, podle kterého byli v ten den Trumpovi příznivci připraveni konat a přerušit potvrzení Bidenova vítězství v Kongresu.

Trumpovi právníci soud odmítají jako „politické divadlo“ a mimo jiné tvrdí, že exprezident za svá povolební vyjádření nemůže být stíhán, protože jej v této souvislosti chrání první dodatek americké ústavy. Desítky akademiků a právníků specializujících se na výklad prvního dodatku tuto argumentaci minulý týden označily za „právně bezvýznamnou“.

Exprezidentovi právníci současně na začátku týdne uvedli, že účastníci násilností v Kapitolu přišli „sami od sebe a z vlastních důvodů“. Odmítají, že by slova jejich klienta mohla být vykládána jako podněcování násilí. Konečné hlasování o ústavní žalobě by mohlo přijít už o víkendu nebo na začátku příštího týdne.

Tagy:
demonstrace Kongres obžaloba Joe Biden volby žaloba Sněmovna reprezentantů protesty napadení impeachment USA Donald Trump prezident USA Mitt Romney Kapitol ústavní žaloba Poslanecká sněmovna ČR Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických