Hon na lvici ohrožující Berlín skončil. Z šelmy naháněné vrtulníkem se vyklubal divočák

Expert si stojí za tím, že jde o divoké prase.

Pokračování pátrání po šelmě v Berlíně

U Berlína se zřejmě žádná lvice ani jiná kočkovitá šelma volně nepohybuje, uvedla policie po podrobnější analýze videa, na jehož základě se po zvířeti od čtvrtka pátralo. Odborníci dospěli k závěru, že na videu bylo zachyceno divoké prase. Policie proto odvolala výzvu, aby byli lidé při pohybu v oblasti na pomezí jižního Berlína a Braniborska obezřetní, informovala agentura DPA. Po domnělé lvici pátraly desítky policistů, kterým pomáhal i vrtulník a drony.

Podle rozhlasové stanice rbb dva experti dospěli nezávisle na sobě k závěru, že na videu ze středečního večera není vidět lvice, jak se úřady původně domnívaly, ale divoké prase.

ČTĚTE TAKÉ: Němečtí hasiči se snažili odlepit klimatického aktivistu ze silnice. Ječel a nadával jim

Obdobný názor vyjádřil také odborník na šelmy Derk Elehrt. „Na záběrech vidím dva divočáky, kteří běží z jedné strany na druhou,“ řekl. A doplnil, že přítomnost lvice vylučuje také to, že na místě nebyly objeveny žádné stopy. „Lvice nezmizí jen tak, aniž by zanechala stopy,“ uvedl pro německé zpravodajství Tagesschau odborník.

Stejného názoru byl i předseda Svazu ochrany přírody v Berlíně Rainer Altenkamp, který byl od začátku, co video spatřil, přesvědčen, že se jedná o divočáka: „I krátký, svěšený ocas s volně chlupatým střapcem dlouhým asi deset centimetrů lvici vylučuje. Stejně tak jako ostatní rozpoznatelné znaky, například kulatý hřbet a prodloužená hlava jsou typické pro divoké prase,“ upozornil Altenkamp.

Přítomnost divočáků v této oblasti není ničím výjimečným, což potvrdil i Lutz Peters, obyvatele obce Kleimachnow, kde pátrací akce probíhala. Ten ještě v době, kdy se počítalo s variantou, že se po městě pohybuje kočkovitá šelma, sdělil: „Velké obavy z toho nemám. Běžně se tady potulují divočáci. Normálně tady pobíhají. Takže si myslím, že když už by lvice měla hlad, našla by si něco lepšího než staříka, jako jsem já. Bojím se akorát o své dva malé jezevčíky, ti už by se asi dali považovat za poměrně ideální potravu pro lva.“

Podle stanice rbb policie odvolala varování, které v souvislosti s pátráním po „šelmě“ vydala, a pozastavila také pátrací akci. Té se v pátek dopoledne mělo účastnit 120 lidí. O tom, že v místě nehrozí žádná bezpečnostní hrozba, informoval i starosta obce Kleimachnow Michael Grubert.

Pro to, že se v okolí německé metropole zřejmě žádná lvice nepochybuje, svědčí i fakt, že úřady nevěděly, odkud by zvíře mohlo pocházet. Zoologické zahrady, zvířecí parky, cirkusy ani zařízení na ochranu zvířat žádnou lvici nepostrádaly.

Kritika nelegálních chovů divokých zvířat

Policie však nevylučovala, že zvíře pocházelo z nelegálního chovu. Christian Walliser, který pečuje o šelmy v parku Tatzmania v Löffingenu, v rozhovoru se zpravodajskou relací Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD řekl, že obstarat si takové zvíře není problém, neboť v Česku a Polsku existují nelegální chovy. A je snadné si nějakou šelmu pořídit a následně propašovat přes hranice.

Walliser rovněž kritizoval neexistenci jednotné linie pro chov šelem v Německu, protože pravidla se v každé spolkové zemi liší. Podle něj panuje v Německu „zemský zmatek“, pokud jde o takové chovy. Vyškolení chovatelé si navíc stěžují, že k vlastnictví kočkovitých šelem není potřebné žádné vzdělání.

Tagy: