Ukrajina musí uspět napoprvé. Západ už neshromáždí tolik zbraní, analyzuje NY Times

Ukrajina bude mít na úspěšně provedenou protiofenzivu jediný pokus – pokud selže, podpora Západu může slábnout. K tomuto závěru dospěla analýza listu The New York Times, podle které spojenci Kyjeva v dohledné době už najednou neshromáždí tolik vojenské pomoci.

Český prezident Petr Pavel patřil mezi první, kdo prohlásil, že Ukrajina bude mít na klíčovou jarní protiofenzivu jediný pokus. Teď se začíná tento názor objevovat čím dál častěji také u zahraničních komentátorů. Podle analýzy deníku The New York Times k tomu existuje několik důvodů.

Ten hlavní spočívá v hmotných kapacitách, kterými nyní Ukrajina disponuje. Západ poslal směr Kyjev tuny vojenské techniky – tanky, děla, munici. Některé moderní kusy už Ukrajina nasadila v boji, část si ale šetří pro nadcházející protiofenzivu. Podle expertů je totiž pravděpodobné, že taková hmotná podpora od Západu už kvůli mizícím zásobám nebude v budoucnu možná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budování sítě sympatizantů a vyvolávání strachu. Kremlu unikly tajné plány pro Pobaltské státy

„Existuje jen velmi malá šance, že by Západ po skončení protiofenzivy dokázal v dohledné budoucnosti obnovit zásoby, které vytvořil pro ukrajinský nadcházející útok. Protože západní spojenci nemají dostatek zásob a domácí produkce bude schopná vyplnit mezery až v příštím roce,“ napsal list The New York Times.

Kyjev potřebuje uspět s protiofenzivou na první pokus údajně také z politických důvodů. Ačkoli se zemi v současné době daří udržovat silné vazby se spojenci, jakékoli zaváhání by ji mohlo donutit k nepříjemným kompromisům.

„Bez přesvědčivého vítězství může západní podpora slábnout. Kyjev by tak byl čím dál silněji tlačený do vyjednávání o konci nebo zmrazení konfliktu,“ uvedl deník The New York Times.

Kdy a kde?

Již dlouhé měsíce se spekuluje také o tom, kde jarní (nebo snad letní) protiofenziva vypukne. Podle amerického listu se Ukrajinci s největší pravděpodobností pokusí o průlom na jihu země, tedy v oblasti Záporoží, případně ve směru na Cherson. V takovém případě by se mohlo hrát také o Krym.

Palčivým faktorem protiofenzivy může být ale Bachmut. O toto město svádí Ukrajinci krvavý boj už tři čtvrtě roku a podle posledních zpráv je Rusové zahnali až na periferii města.

Cena za snahu udržení města byla ale podle zahraničních pozorovatelů možná až příliš vysoká. „Boje v Bachmutu na východě vyčerpaly zásoby munice a vedly k těžkým ztrátám v některých ostřílených jednotkách,“ dodal list The New York Times.

Ukrajina proto pro nadcházející protiofenzivu musí doplňovat stavy armády. Kyjev údajně stvořil nové bojové brigády, ve kterých se pohybují čerství rekruti vedle jádra zkušených veteránů. Mnozí z nich pak trénovali také u zahraničních spojenců.

Americké zpravodajské služby se domnívají, že protiofenziva začne v květnu. Ukrajina ale už mnohokrát ukázala, že ráda mate. Konkrétní datum si tak nikdo netroufá odhadovat.

Tagy: