Ukrajinci na Donbase rozprášili skupinu ruských obrněnců. Zveřejnili záběry drtivého útoku

Člen ukrajinské 93. mechanizované brigády postává u zničeného ruského obrněnce. (3. srpna 2022)

Válka na Ukrajině (9.8.2022 18:00)

Ukrajinci ohlásili další vojenské úspěchy v Doněcké oblasti. Tentokrát se jim u vesnice Krasnopillja povedlo zneškodnit ruský konvoj skládající se z jednoho tanku a čtyř bojových obrněných vozidel. Záběry z útoku, jejichž pravost nelze nezávisle ověřit, kolují po sociálních sítích.

K útoku mělo dojít nedaleko obce Krasnopillya, která se nachází zhruba na půli cesty mezi Izjumem a Slavjanskem. Ukrajinská armáda tam před časem zničila či ukořistila čtyři bojové vozy BMP-1 a k tomu jeden tank T-80BV.

Sestříhané záběry zveřejnila stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě. Zdá se, že na ruský konvoj útočilo ukrajinské dělostřelectvo i pěší skupina za pomoci protitankových raketometů.

Ruská armáda za pomoci jednotek neuznaných separatistických republik na východě Ukrajiny pokračuje v útocích na okolí Bachmutu a Avdijivky nedaleko Doněcku. Využívá k tomu dělostřelecké i letecké útoky. Ze poslední měsíc se však Rusům u Bachmutu povedlo postoupit jen asi o deset kilometrů, a to za cenu citelných ztrát, konstatovalo britské ministerstvo obrany.

Na jižní frontě se okupanti spíše chystají na obranu již dobytého území. Ukrajinské útoky tam nabírají na intenzitě. Kyjev už řadu dní hovoří o počátku ofenzivních operací mířících k osvobození klíčového Chersonu. Ukrajinské síly získaly zpět několik desítek obcí v jeho okolí. I proto ruská strana do oblasti přesunuje další jednotky ve snaze posílit tamní obranu.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Tagy:
válka tank útok tanky vojáci Ukrajina Rusko Donbas Kyjev vojenský konvoj obrněné vozidlo Doněck těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace Izjum Doněcká oblast Slovjansk Krasnopillya BMP-1