Další zvěrstvo ruské armády. Tank rozmetal auto s Valerijí a matkou, jely pro léky

Ruský tank při invazi na Ukrajinu

Ukrajinka Valerija Maksetská čekala v autě se svou matkou a řidičem, až přejede ruský konvoj na silnici západně od Kyjeva. V tu chvíli na ně údajně zahájil palbu ruský tank. Nikdo z posádky v autě nepřežil. Ženy se na cestu vydaly, protože nemocné matce došly léky. Valerija v ukrajinském hlavním městě pomáhala obléhaným civilistům.

Když Valerija, její matka Irina a jejich řidič čekali v autě, než přejede ruský konvoj, vystřelil na ně tank a všechny tři zabil. Na cestu se vydali proto, že nemocné Irině došly léky.

Podle správkyně Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID) Samanthy Powerové Valerija, která byla zaměstnankyní společnosti Chemonics, tragicky zahynula těsně před svými 32. narozeninami.

„Je mi nesmírně líto, že musím sdílet zprávu o smrti Valerije ‚Lery‘ Maksetské – hrdé Ukrajinky, milované partnerky agentury USAID a brilantní, soucitné vedoucí pracovnice v oblasti budování sociální soudržnosti a boje proti dezinformacím,“ sdělila Powerová.

Pomáhala i během anexe Krymu

Valerija, známá také jako Lera, se narodila a vyrostla v Doněcku. Účastnila se humanitární pomoci po ruské invazi na Krym v roce 2014. „Přežila ostřelování Doněcku, přestěhovala se do Kyjeva a začala pracovat pro USAID, kde si ji oblíbili jako statečnou ženu s dobrým srdcem,“ vysvětlila Powerová.

Dodala, že když invaze začala, Valerija mohla Kyjev opustit, ale zůstala, aby pomáhala ostatním. Sdělila, že Lera byla naštvaná kvůli páchanému násilí a zároveň „hrdá na to, že je Ukrajinka, která žije tam, kde záleží na víře“.

Tagy:
válka tank matka vojáci invaze auto léky Ukrajina dcera řidič úmrtí Krym Rusko Kyjev Doněck Ozbrojené síly Ruské federace Krymská krize Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj