Ukrajinské sanatorium dává veteránům nový život. O končetinu přišlo ve válce 50 tisíc lidí

Středisko Superhumans dává pacientům naději na normální život.

Ukrajina: Moderní středisko dává naději zmrzačeným lidem

Přes padesát tisíc Ukrajinců přišlo ve válce o končetinu. Ve Lvově na západě Ukrajiny proto vyrostlo moderní středisko, které dává pacientům naději na normální život. Na výrobě pokročilých protéz spolupracuje se specialisty ze Spojených států a místní podnikatele učí, jak důležité jsou bezbariérové přístupy.

Středisko Superhumans, tedy Superlidí. Hned za dveřmi potkává redaktor CNN Prima NEWS dvacetiletou Ruslanu. Pracuje na recepci a zpod sukně jí vykukuje protéza.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj chce Marshallův plán na obnovu Ukrajiny. Požádal o něj lídry zemí G7

„První měsíce jsem nedokázala vyjít na ulici, nemohla jsem se smířit se svým tělem ani se na sebe podívat do zrcadla. Ale pak jsem se musela rozhodnout, jestli se zavřu mezi čtyřmi stěnami, nebo začnu opět žít,“ řekla Ruslana. Když jí bylo osmnáct let, začala válka a ona šla do boje. V Chersonské oblasti ale na náklaďák převážející její jednotku zaútočil ruský dron. Výbuch jí utrhl nohu.

„Přiletěl holub, nestačil zabrzdit a utrhl mi obě nohy,“ vtipkuje Artem, další handicapovaný voják. Skutečnost ale byla mnohem děsivější. Nepřiletěl holub, ale dělostřelecký granát. Kdo by čekal, že centrum bude plné smutku a deprese, se plete. Opak je pravdou.

„Hodně tady frčí černý humor. Když se lidé potkají na chodbě, říkají si: ‚Kde máš nohu?‘ My těm lidem vracíme jejich dovednosti a oni vidí, že mohou žít normálně. Mohou chodit, jezdit na koni, řídit auto, najít si děvče nebo založit rodinu,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí centra Superhumans Andrij Išik.

Na protézách pracují hlavně američtí specialisté. Využívají nejnovější technologie. Přímo v centru vyrábějí náhrady, které reagují na elektrické impulzy ve svalech. Centrum, které financují dárci, už vrátilo do života na 400 lidí. Většinou vojáků, ale také civilistů, kteří třeba šlápli na minu. Problém je, že Ukrajina rozhodně není bezbariérová.

„Špatně se mi chodí po dlažebních kostkách. Na úřady, do kin, do obchodů i do metra vedou jen schody. To je problém,“ popsal Artem. V Centru tak mají i program pro ukrajinské podnikatele, kterým vysvětlují, jak důležité je mít bezbariérové přístupy. Pokoušejí se připravit společnost na to, že Ukrajina bude – s nadsázkou – zemí postižených.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

Tagy:
válka Ukrajina rehabilitace handicap Rusko protéza bezbariérový přístup Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu