Ukrajinští partyzáni zatápějí Rusům. Likvidují kolaboranty a odhalují nepřátelské pozice

Ukrajinský voják

Válka na Ukrajině (20.7.2022)

Ruské síly na Ukrajině mají další problém. Vyjma houževnatých obranných sil Ukrajiny se čím dál více začínají projevovat lokální hnutí odporu na území, která Rusové okupují. Místní partyzáni agresorům škodí mnoha různými způsoby. Zneškodňují ruské velitele či ukrajinské kolaboranty, sabotují nepřátelskou logistiku, ale nejvíce pomáhají tím, že informují o pozicích ruských sil.

Ukrajinští partyzáni čím dál více ztěžují pozice Rusů v okupovaných oblastech. Naposledy na sebe upozornili smrtí Rusy dosazeného starosty městečka Velykyj Burluk poblíž Charkova. Minulé pondělí jeho vůz i s ním vyletěl do povětří. Rusové akci označili za teroristický útok, který zorganizovali fašisté sedící v ukrajinské vládě, informovala ruská agentura TASS.

Podle Rusů ukrajinští partyzáni umístili nálož přímo pod starostův vůz. Právě kolaboranti jsou jedním z nejčastějším cílů partyzánů. Během června si na mušku vzali dalšího Rusy dosazeného činovníka v Chersonské oblasti. I on zemřel při výbuchu svého auta. V Chersonu vyhodili kolaboranta do povětří, informoval tehdy list Ukrajinská pravda.

Ukrajinská hnutí odporu kromě kolaborantů cílí i na samotné Rusy. Partyzánský útok nedávno nepřežila šestice ruských pohraničníků u ruského města Zernovo, které se nachází na hranicích s Ukrajinou, konkrétně u Sumské oblasti. Někteří ukrajinští partyzáni totiž podnikají diverzní akce či útoky přímo na ruském území.

Zahraniční pozorovatelé informují, že partyzánské aktivity pravidelně zaznamenávají v již zmiňovaném Chersonu, ale dále i třeba ve městech jako Mariupol, Melitopol nebo Energodar.

Hlavní jsou informace

Známí jsou v tomto ohledu zejména tzv. Šamani. Jejich cílem je ničit ruskou infrastrukturu přímo na jejich území. Tím pádem tak mohou narušit zásobování agresora a zabránit převozu nové techniky ještě před samotným příjezdem na Ukrajinu.

Podle vojenského analytika Lukáše Visingra jsou hlavní náplní práce této jednotky klasické sabotáže s využitím výbušnin. Oni Šamani byli v akci i na samotné Ukrajině, ale ty akce v Rusku jsou v uvozovkách jejich vlastní práce. Upřímně řečeno, vzhledem k ruskému šlendriánu jim to možná až takovou práci dát nemusí, poznamenal pro CNN Prima NEWS.

Zároveň zdůraznik, že ukrajinští partyzáni své vládní armádě nejvíce pomáhají něčím jiným než útoky na ruské velitele či kolaboranty. Podle mě je zdaleka nejdůležitější, že ukrajinskému velení dodávají informace o pozici cílů, na které potom můžou mířit raketomety HIMARS a další zbraně s dlouhým doletem, vysvětlil Visingr.

Důležitost samotných akcí proti ruským důstojníkům či sabotáží nepodceňuje, ale předávání informací o umístění ruských sil považuje za nejpodstatnější. Řada útoků HIMARS byla provedena mimo jiné právě díky tomu, že Ukrajinci vystupující na první pohled jako civilisté dokážou identifikovat ruské sklady munice či velitelství, zdůraznil Visingr.

Tagy: