Teď jsme best in uprchlíci? Opravdu se musím smát, pustil se komentátor do Fialy

Petr Kolář

Komentátor se obul do Petra Fialy

Premiér Petr Fiala (ODS) pochválil Česko, že migrační vlnu uprchlíků z Ukrajiny zvládlo nejlépe v Evropě. Komentátor MF Dnes Petr Kolář ale řekl, že výroku se musí smát. Ironicky použil termín „best in uprchlíci“ a přirovnal tak Fialovu rétoriku k té, kterou se během pandemie koronaviru prezentoval bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Evropa čelí největší uprchlické krizi za poslední desítky let. Například do Česka už dorazily více než tři procenta tuzemské populace. Zvládat nápor uprchlíků se samozřejmě snaží zvládat všechny státy. „Bez přehánění jsme v tom nejlepší v Evropě. 50 tisíc lidí už má práci, to jsou výborná čísla. Ostatní se od nás mohou učit, jak jsme zvládli tak velkou migrační vlnu,“ řekl v pátečním Novém dni na CNN Prima NEWS předseda vlády Petr Fiala.

Komentátor Petr Kolář se v následném vysílání výroku jen pousmál. „Pamatuji si na jiného premiéra, který říkal, že jsme ‚best in covid‘. Teď jsme ‚best in uprchlíci‘. Opravdu se tomu musím smát,“ narážel na výroky expremiéra a současného poslance Andreje Babiše, který se v létě 2020 na mezinárodní scéně chlubil, jak Češi výborně zvládají pandemii koronaviru.

Fiala připustil problémy s uprchlíky

Podle Koláře se vládě zatím vypořádat se s krizí moc nedaří. Problém je prý v nastavení, protože kabinet po zvolení hlásal, že lidem bude pomáhat cíleně. „Strašně na tom trvá, ale tady řekl, že bude pomáhat plošně. Máme dávku 5 tisíc korun na měsíc, která by se možná mohla vyplácet až do února. Takže se z toho stala pozvánka pro lidi, kteří nejsou z válkou zasažených oblastí. Když si pak spočítáte náklady na jízdenku na vlak, uprchlíkům se cesta vyplatí,“ kritizoval vládu komentátor.

Fiala v Novém dni připustil, že jsou s některými nepřizpůsobivými uprchlíky problémy. Zmínil například zástupce ukrajinských Romů, kteří odmítají nabídnutý azyl a pobývají na českých nádražích. Premiér rovněž mluvil o tom, že některé regiony hlásí naplnění svých kapacit.

Podle analytičky webu Echo 24 Lenky Zlámalové má v tomto ohledu vláda situaci velmi složitou. „Na hranicích stojí lidé ze zóny válečného konfliktu, takže není čas na složité prověřování. Romští uprchlíci z Ukrajiny jsou stejný problém, jako kdyby přišli ze Slovenska. My ani nevíme, jestli jsou všichni z Ukrajiny,“ konstatovala.

Vláda prý zřejmě nemá dobrou evidenci běženců, celkově jde o globální problém, protože Romové mají úplně jiný životní styl. „Celá řada zemí si neumí poradit se svými romskými enklávami, tak se nemůžeme divit, že ze dne na den situaci nevyřešíme,“ uvedla analytička.

Česko je v případě uprchlické vlny z Ukrajiny jednou z nejvytíženějších zemí vůbec. Nejvíce utečenců, přes tři miliony, se nyní nachází v Polsku. Evropská komise se proto rozhodla, že Čechům, Polákům, Slovákům, Maďarům a Rumunům pomůže.

Česko dostane na pomoc uprchlíkům z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun). Celková částka, kterou komise nyní z fondů pro vnitřní záležitosti uvolní, je 248 milionů eur. Peníze mají sloužit především na jídlo, dopravu a ubytování lidí prchajících před ruskou invazí. Fiala označil finanční podporu od EU za vstřícný krok.

Tagy: