Jak utvořit záchranářskou uličku? Polovina řidičů tápe, přitom může jít i o život

Mnoho řidičů netuší, jak správně vytvořit uličku pro sanitku. Zjistili to policisté na Jičínsku při dopravně bezpečnostní akci. Díky dobré a pohotové reakci přitom mohou šoféři pomoci lékařům v záchraně života převáženého pacienta.

Policisté kontrolovali řidiče na silnici mezi Jičínem a Novou Pakou. Zároveň zjišťovali, zda lidé za volantem vědí, jak se správně tvoří takzvaná záchranářská ulička. „Do současné chvíle jsme zastavili zhruba dvě desítky řidičů. Asi polovina řidičů ví, jak se má správně zachovat,“ říká mluvčí policistů z Jičína Aleš Brendl.

Návod je přitom velmi jednoduchý. „Když se podíváme na hřbet pravé ruky, palec nám ukazuje na levý jízdní pruh. Řidiči na levé straně by měli situovat vozidlo na levou stranu. Ostatní prsty nám ukazují zbylé jízdní pruhy, to znamená, že ostatní řidiči by se měli se svými vozidly dostat co nejvíce na pravou stranu,“ dodává Brendl.

Ulička pro průjezd záchranných vozidel by měla být minimálně tři metry široká. „Bohužel může docházet k dalším nehodám právě na základě toho, že se někde objeví blikající houkající auto a řidiči nevědí, jak se chovat. Mohou způsobit nehodu jak sobě, tak poškodit vozidlo záchranného systému,“ upozorňují odborníci z BESIP, oddělení ministerstva dopravy koordinující bezpečnost na silnicích. Jednotka se pak nemusí včas dostat k nehodě, při níž někomu půjde o život.

Můžete dostat i pokutu

Řidičům, kteří pravidlo neznají, hrozí trest. „Na místě v příkazním řízení může obdržet pokutu ve výši dva tisíce korun, v případě že bude přestupek řešit správní orgán, hrozí finanční postih až do výše dva a pul tisíce korun,“ uvedl mluvčí policie Jičín.

Ulička je určená pro policii, hasiče a zdravotnickou záchrannou službu, ale využívat ji mohou i vozidla správce silnic a případně vozidla, která odstraňují nehody. Důležité je vědět i to, kdy začít uličku vytvářet. A uličku by měl řidič vytvářet už ve chvíli, kdy vidí kolonu nebo pomalu jedoucí auta v koloně.

Tagy: