Seberte Schröderovi výsluhy. Jeho přátelství s Putinem škodí Německu, tvrdí poslanci

Poslanci německé pravicové unie CDU/CSU, která je od loňských zářijových voleb v opozici, chtějí bývalému sociálně-demokratickému kancléři Gerhardu Schröderovi zrušit či výrazně omezit všechny jeho výsluhy a příspěvky. Jde o reakci na to, že si Schröder nadále stojí za svými úzkými vazbami na Rusko a prezidenta Vladimira Putina.

Parlamentní frakce CDU/CSU připravuje návrh na zrušení či snížení téměř všech Schröderových bývalých kancléřských finančních příspěvků ze státního rozpočtu.

Podle informací Německé tiskové agentury hodlají rozpočtáři parlamentní skupiny předložit odpovídající návrhy tento týden na posledních schůzích výborů ke spolkovému rozpočtu na rok 2022.

Bývalí kancléři a exkancléřka Angela Merkelová mají v Německu vládními nařízeními přesně stanovené počty zaměstnanců svých sekretariátů, pracovníků ochranky i finanční rozpočty. V posledních letech se Schröder opakovaně dostával do sporů se zástupci kontrolních výborů vlády a parlamentu ohledně svého fungování a překračování rozpočtů.

Totéž nastalo po loňském odchodu z vysoké politiky také u Angely Merkelové z CDU. Někdejší kancléřka, která navázala na Schrödera a byla v úřadu 16 let, si u rozpočtového výboru Spolkového sněmu nárokovala více pracovníků.

Zůstat mu má jen ochranka

Takže nyní u Schrödera bude snížen kromě pěti pracovních míst též rozpočet na veřejné služby a cestovní výdaje. Jediné, co mu nadále zůstane, je ochranka. Informaci přinesl týdeník Stern.

Schröder poškozuje zemi a mezinárodní pověst Německa, vysvětlují navrhovatelé nového rozpočtu pro bývalého kancléře, který se bude projednávat ve středu a ve čtvrtek na takzvaném vyrovnávacím zasedání rozpočtového výboru Spolkového sněmu.

Navzdory válce na Ukrajině se Schröder stále nedistancoval od Putina, současně si stále ponechává své pozice v několika ruských energetických společnostech řízených ruským prezidentem a vládou. A nemíní z nich odejít ani pod stále sílícím tlakem německých politiků a veřejnosti.

„Bývalý kancléř Schröder se staví na špatnou stranu historie,“ napsali ve svém vyjádření poslanci z rozpočtového výboru německého Spolkového sněmu.

Schröderovi lidé vydělali 407 tisíc eur

Jejich žádosti nejsou prvními kroky, které mají za cíl snížit Schröderovu státní podporu kvůli jeho blízkému vztahu k Rusku. Ministr financí Christian Lindner (FDP) se dokonce vyslovil pro zrušení celého jeho úřadu. Místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Kubicki (FDP) zase zpochybnil jeho personální obsazení.

V roce 2021 vynaložila německá vláda na personální výdaje v úřadu bývalého kancléře Schrödera 407 000 eur, v přepočtu 10,5 milionu korun. Unie CDU/CSU rovněž navrhuje, aby byl Schröder zbaven příjmů z práce pro ruské energetické společnosti.

Gerhard Schröder zastával pozici německého kancléře v letech 1998 až 2005. V „politickém důchodu“ se obrátil k Rusku a převzal úkoly mimo jiné pro plynovod Nord Stream, ruský Gazprom a energetickou společnost Rosněfť.

Protože se od nich po začátku války nedistancoval, požádalo ho vedení SPD, aby ze strany vystoupil, což se podle Německé tiskové agentury v sousední zemi ještě nikdy nestalo. „Schröder se musí rozhodnout, jestli hodlá nadále podporovat Putina, nebo být členem sociální demokracie. Obojí dohromady nejde,“ uvedl již v dubnu přední představitel SPD Thomas Kutschaty, který o víkendu prohrál volby v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Objevují se také návrhy na Schröderovo vyloučení ze strany.

Tagy:
Vladimir Putin Německo rozpočet Angela Merkelová vláda Rusko Gerhard Schröder Křesťanskodemokratická unie Německý spolkový sněm Křesťansko-sociální unie Bavorska