Rakouský exkancléř dál inkasuje od Rusů miliony. Funkce v Lukoilu se vzdát nechce

Kvůli ruské agresi na Ukrajině míří kritika na bývalé politiky v Rakousku a Německu. Exkancléři obou zemí Wolfgang Schüssel a Gerhard Schröder totiž stále zůstávání v dozorčích radách předních ruských společností Lukoil, Rosněfť a Nord Stream 2.

Schüssel, který byl rakouským kancléřem od 4. února 2000 do 11. ledna 2007, inkasuje podle informací opoziční sociální demokracie za pozici v dozorčí radě největší ruské firmy podnikající v oblasti těžby a zpracování ropy Lukoil 100 tisíc eur ročně, v přepočtu téměř 2,6 milionu korun. Výzvy k jeho odstoupení jsou v sousední zemi stále hlasitější.

Schüssel však ve funkci zůstane i po vojenské eskalaci na Ukrajině. Podle mluvčího firmy je Lukoil kótovaný na londýnské burze cenných papírů a není státní společností.

„Je nejvyšší čas, aby Nehammer (současný lidovecký kancléř Karl Nehammer, pozn. red.) promluvil jasně a přesvědčil Schüssela, aby se vzdal funkce v dozorčí radě,“ řekl manažer socialistů Christian Deutsch. Proto apeloval: „Exkancléř Schüssel musí okamžitě odstoupit z funkce v dozorčí radě ruského ropného gigantu.“

Další rakouský exkancléř Christian Kern, ve funkci od 17. května 2016 do 18. prosince 2017 za sociální demokracii, opustil dozorčí radu ruských státních železnic RŽD hned v den vpádu Ruska na Ukrajinu 24. února 2022. Rezignaci odůvodnil faktem, že se ruské dráhy „staly součástí válečné logistiky“.

Pozici si drží i exministryně

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová (v úřadu od 18. prosince 2017 až 3. června 2019) se loni v létě stala členkou dozorčí rady Rosněfťu a od května 2020 spolupracuje s ruskou státní televizní stanici Russia Today. Ani přes sílící kritiku po invazi Rusů na Ukrajinu svou pozici neopustila.

„Proslavila“ se také tím, že si v roce 2018 pozvala na svatbu ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodnes se v Rakousku vedou debaty o tom, že by Kneisslová měla uhradit náklady na bezpečnostní opatření kvůli tehdejší Putinově návštěvě.

Velmi tvrdě postupují média, politici, ale i další subjekty proti německému exkancléři Schröderovi, který vládl dvě volební období od 27. října 1998 do 18. října 2005. Kromě Rosněfťu je předsedou dozorčí rady plynovodu Nord Stream 2, jehož certifikaci, a tedy i následné spuštění Němci minulý týden zastavili.

Fotbalový klub Borussia Dortmund již zbavil Schrödera čestného členství, k podobnému kroku se chystá momentálně i druholigový oddíl Hannover 96. Poslanec Evropského parlamentu Markus Ferber vyzval podle deníku Bild exkancléře, aby své milionové honoráře od ruských státních koncernů od anexe Krymu v roce 2014 věnoval obětem současné války Rusů na Ukrajině.

Jinak se zachovali bývalí politici v Itálii či Finsku s vazbami na ruské společnosti, kteří vyvodili z útoku na Ukrajinu důsledky. Italský expremiér Matteo Renzi odstoupil z představenstva ruské skupiny pro sdílení automobilů Delimobil. Bývalý finský předseda vlády Esko Aho opustil dozorčí radu největší ruské banky Sberbank.

Tagy: