Univerzity jako nové bojiště Izraele a Palestiny. Studenti se střetávají kvůli válce

Univerzitní půda byla vždy místem, kde jedni museli obhajovat své myšlenky před druhými. V USA i jinde ve světě však aktuálně velmi rezonuje otázka Izraele a Palestiny, potažmo teroristického hnutí Hamás. Univerzity této věci nejsou ušetřeny. V amerických kampusech dochází dokonce k pochodům a střetům jednotlivých skupin.

Desítky amerických univerzit se dostaly do víru sváru. Část studentů totiž v kampusech i mimo ně veřejně podporuje Izrael v jeho boji proti teroristům z hnutí Hamás, jiní na druhou stranu sympatizují s Palestinou a nezdráhají se použít i protiizraelská hesla, či dokonce přirovnávat židovský stát k fašistům.

PODÍVEJTE SE: Boj Izraele s Hamásem rezonuje na amerických univerzitách

Nenávistné projevy jsou na takřka denním pořádku. „Prvotní šok a smutek z prvního týdne ustoupil a napětí je pořád značné, protože se z toho pro řadu z nás stal dost osobní konflikt,“ řekl pro americkou stanici NBC News židovský student z Harvardovy univerzity Jacob Miller.

Dodal, že často například na sociálních sítích vídá antisemitské příspěvky. Větší problém však je, že se s takovými projevy setkává přímo v kampusu. „Konec této války nezmění nic na tom, co se tady událo v posledních několika týdnech,“ smutnil Miller.

Na sociálních sítích se objevovala také videa, na nichž židovští studenti, mnohdy v slzách, apelovali na své kantory a představitele univerzity, aby akce proti Izraeli zatrhli. Naposledy takto žádali Kolumbijskou univerzitu v New Yorku. „Já a mé židovské sestry i bratři dostáváme výhrůžky smrtí od našich vrstevníků,“ cituje televize CBS jednu ze studentek.

Někteří z příznivců Palestiny, či spíše odpůrců Izraele, přitvrdili. Na jejich akcích jsou vidět například transparenty s textem „Prosím, udržujte svět čistý“, který je doplněn o znak Izraele v koši. Podobný byl nedávno terčem ostré kritiky na protestním pochodu v Polsku. O kauze CNN Prima NEWS informovala zde.

Nenávist přechází v násilí

Na dalších transparentech na různých akcích byla vidět hesla typu „Sionismus je horší než fašismus“ nebo také „Od řeky až k moři, Palestina bude svobodná“. Toto heslo na jedné straně značí podporu Palestiny, ale také značí zánik Izraele. Zmíněný slogan navíc na některých univerzitních demonstracích přímo zněl.

Na některých místech došlo i ke střetům mezi oběma skupinami. Kupříkladu v New Orleans došlo na potyčku mezi podporovateli Izraele a těmi, kteří se hlásili k Palestině. Na Cornellově univerzitě se pro změnu šíří graffiti útočící na Izrael, jak informuje list The New York Post.

Vyschnou univerzitám kohoutky?

Univerzity se k těmto protestním akcím stavějí vesměs neutrálně, za což sklízejí značnou kritiku. Co je však pro ně ještě horší, začínají se od nich odvracet jejich sponzoři, jak informuje magazín Newsweek.

„Ticho této univerzity tváří v tvář zavrženíhodnému a historickému zlu Hamásu proti izraelskému lidu (kde je jedinou adekvátní odezvou okamžité odsouzení) je nové minimum,“ napsal bývalý americký velvyslanec v Číně a Rusku Jon Huntsman ve zprávě prezidentce Pensylvánské univerzity Liz Magillové s tím, že jeho rodina již nebude vysokou školu finančně podporovat.

Podpora Izraele mladou generací není příliš silná, jak uvádí nedávný průzkum Quinnipiacké univerzity, který cílil na americké voliče mezi 18 a 34 lety. Až 41 procent z nich Izrael podle průzkumu podporuje oproti 26 procentům příznivců Palestiny. Dalších 33 procent respondentů ale nechtělo či nedokázalo odpovědět.

Na druhou stranu až 51 procent všech oslovených nesouhlasí, aby USA posílaly Izraeli zbraně a munici k boji s Hamásem. Jen 21 procent mladých Američanů pak souhlasí s politikou prezidenta Joea Bidena. Celkem 85 procent všech dotázaných se navíc bojí, že konflikt mezi Izraelem a Hamásem přeroste v něco víc.

Tagy:
válka Izrael Joe Biden Harvardova univerzita Palestina Hamás USA NBC News Hamás válka mezi Hamásem a Izraelem