Uprchlý dvojnásobný vrah v Praze tajně pařil s herci. Čtvrtníček si z toho dělal legraci

Členové justiční stráže přivádějí dvojnásobného vraha Ladislava Winkelbauera k pokračování hlavního líčení u Okresního soudu v Karlových Varech.

Hlasy Zločinu, Ladislav Winkelbauer

Neuvěřitelných 240 dnů. Tak dlouho byl mezi lety 1995 a 1996 na útěku dvojnásobný vrah Ladislav Winkelbauer. Hledalo ho celé Česko, on se mezitím procházel v centru Prahy, chodil na kulturní akce, a dokonce „pařil“ s herci v Divadle Na zábradlí. Kdo byl tento inteligentní podnikatel a nejslavnější český útěkář do úprku Jiřího Kajínka z Valdic? Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

V červnu roku 1994 Winkelbauer ukončil výbuchem život své bývalé družky i obchodního společníka. Od samého začátku tvrdil, že je nevinný. Marně. Dostal 23 let a od startu své vězeňské anabáze měl jediný plán – útěk.

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU, který se věnoval „šumavskému psychopatu“ Ivanu Roubalovi:

ČTĚTE VÍCE: Báli se ho i ti nejhorší vrazi. Šumavský psychopat chtěl pomocí vos zabíjet také ve vězení

„Utéct se mu podařilo na začátku srpna roku 1995, při převozu na vyšetřovnu do Bartolomějské. Akci spustil kolem 14. hodiny na Nuselském mostě,“ vypráví Václav Janata. „Winkelbauer využil toho, že policejní eskorta porušila předpisy a její člen Jaroslav Z. neseděl vedle vězně, ale posadil se dopředu vedle řidiče,“ doplňuje Kvasnička.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Následovala rychlá akce, kdy Winkelbauer oba policejní amatéry odzbrojil, unesl k letišti Točná, kde je přivázal u stromu, a zmizel. Na neuvěřitelných 240 dnů.

„Pozdě odpoledne se rozběhlo rozsáhlé pátrání, do kterého se zapojily stovky policistů. Ulice v Praze byly zatarasené, policie kontrolovala auta i autobusy. Doprava na všech hlavních tazích zkolabovala. Vše komplikoval ještě koncert Rolling Stones, na který mířily desítky tisíc lidí a spoustu policistů,“ vysvětluje Janata.

„Stejně je ale neuvěřitelné, že Winkelbauera tak dlouho nenašli. 240 dnů. Zatímco si mysleli, že pláchnul za hranice, on si jen obarvil vlasy na blond, opatřil falešné doklady na jméno Jaroslav Michalů a to stačilo, aby se mohl v klidu procházet Prahou. Sám vyprávěl, že miloval divadlo, a dokonce často chodil na představení,“ dodává Kvasnička.

Winkelbauerovou nejoblíbenější štací bylo Divadlo Na zábradlí, kam se chodil kulturně i společensky bavit. Nikomu nedošlo, o koho jde, a tak si s vrahem zapařil i nejeden slavný herec, což pak glosoval svým osobitým způsobem bavič Petr Čtvrtníček, který na jeden ze stolů v divadelním baru nekompromisně pověsil ceduli „Zde sedával Ladislav Winkelbauer“. Což, ostatně jako většina věcí, které Čtvrtníček dělá, vzbudilo smíšené reakce.

Mejdan v Divadle Na zábradlí pak byl i na počátku Winkelbauerova dopadení. Jak celá akce proběhla? V čem všem se ztrapnila policie? Kdo pachatele překvapivě dopadl? Kdy a proč se stal z Winkelbaeura vrah? A jak je možné, že se pokusil i o druhý útěk, který mu málem znova vyšel? Neuvěřitelný příběh notorického útěkáře, jenž začínal jako podnikatel vyrábějící rakve pro válku v Jugoslávii, rozebírají aktuální HLASY ZLOČINU.

Tagy: