Úprk sportovců z Ruska: Chtějí reprezentovat jinde. Úřady zuří, „zrádcům“ hrozí tvrdý trest

Ruský sport začíná doplácet na agresivní válku, kterou prezident Vladimir Putin rozpoutal na Ukrajině. Kvůli mezinárodním sankcím se ruští reprezentanti již třetí rok nemohou zúčastnit většiny nejprestižnějších soutěží světa. A pomalu jim dochází trpělivost. Během posledních několika měsíců úřady zaregistrovaly rekordní počet žádostí sportovců o změnu občanství. Jde o desítky případů, mezi nimiž jsou jak známá jména, tak i talentovaní junioři.

Jen Ruský svaz krasobruslení obdržel v květnu rovný tucet žádostí o změnu. Někteří sportovci se stěhují do bývalých sovětských republik – Běloruska, Uzbekistánu nebo Arménie. Jiní dávají přednost zemím, které jsou na oficiálním seznamu nepřátel Ruska – Kanadě, Německu nebo Polsku. Odborníci nejvíc litují ztráty Sofie Samodělkinové, která teď bude reprezentovat Kazachstán. Sedmnáctiletá krasobruslařka byla vždy považována za generační talent, schopný dosáhnout velkých úspěchů. V nové sezoně bude mladá sportovkyně naplňovat svůj potenciál jinde.

ČTĚTE TAKÉ: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

Hodně se mluví také o odchodu Annabelle Morozovové. Pozornost vzbudila nejen kvůli tomu, že novou vlastí 23leté krasobruslařky budou Spojené státy. Otcem Annabel je totiž velice známý a úspěšný trenér Nikolaj Morozov. Všeobecně se má za to, že ruské krasobruslení ztrácí nejen Annabel, ale i jejího otce.

Mimochodem, to není první případ, kdy patronát cizí země získává celá krasobruslařská rodina. Gruzii začalo před rokem reprezentovat ruské duo Diana Davisová a Gleb Smolkin. Matkou Davisové je asi nejslavnější trenérka současnosti Eteri Tutberidzeová, která vychovala hned několik olympijských vítězů a mistrů světa. Poté, co její dcera nabyla občanství své historické vlasti, Tutberidzeová se vrátila na mezinárodní turnaje a dnes je trenérka zase vidět na největších světových akcích - už ale pod hlavičkou gruzínské federace.

Obvinění z vlastizrady

Prezident Ruského svazu krasobruslení Anton Sicharulidze se snaží problém bagatelizovat. „Nic tragického se neděje, je to přirozená situace. Dobrých sportovců u nás je stále dost, reprezentace ochuzena nebude. Odcházejí ti, kdo se nedokázali prosadit. Všichni nejlepší zůstávají“, cituje funkcionáře státní tisková agentura RIA Novosti.

Ovšem migrační proces se vztahuje také na další sportovní odvětví a začíná nabírat na obrátkách. Podle propočtů odborníků opustilo Rusko v posledních měsících už několik desítek sportovců. Tenistky Varvara Gračovová a Xenia Jefremovová přijaly občanství Francie, stejnou zemi reprezentují cyklista Pavel Sivakov a plavkyně Anastasija Kirpičnikovová. Mistryně světa v šachu Alexandra Kostěňuková má zase u svého jména švýcarskou vlaječku, její kolegové Jevgenij Romanov a Kirill Alexejenko hájí barvy Norska a Rakouska. Automobiloví závodníci Alexander Bolduev, Maxim Archangelskij, Miron Pingasov a Vladislav Rjabov svorně zamířili do Španělska. Nejexotičtější destinaci si ale zvolili jezdci na koni Vladimir Tuganov, Jelizaveta Mininová a Marija Madenovová, kteří odešli do Palestiny.

Výše zmínění sportovci opustili svou vlast v tichosti. Úplně jiné okolnosti doprovázely odjezd šermířů Konstantina Lochanova, Sergeje Bidy a Violetty Chrapinové. Vedení ruského sportu prohlásilo, že všichni tři odešli ilegálně a obvinilo je z vlastizrady. Na sportovce byl vydán zatykač, v případě dopadení jim hrozí deset let vězení. Šermíři totiž reprezentovali armádní sportovní klub a měli hodnost důstojníků.

Ruské úřady si uvědomují hrozící nebezpečí a snaží se zastavit úprk nejlepších sportovců. Uplatňují při tom různé metody. Například, letos se měly v Rusku uskutečnit hned tři velké sportovní události s mezinárodní účastí. Největší pozornost poutaly Světové hry přátelství – megalomanský turnaj, jehož program měl zahrnovat víc než 30 jednotlivých sportů (podrobně jsme o události psali zde). Plánovalo se, že monstrózní akce bude jakousi náhradou pro ty ruské sportovce, kteří se nedostanou na olympiádu v Paříži. A také určitým zadostiučiněním z finančního hlediska.

Plán ale podle všeho ztroskotal. Veřejně se mluví o tom, že se letos Světové hry přátelství konat nebudou a uskuteční se v nejlepším případě až za rok. Údajně chybí peníze i světové hvězdy, které by byly ochotné přijet do Ruska. Organizátoři zatím žádné oficiální prohlášení nevydali, ale příliš času jim už nezbývá. Zahájení her má proběhnout 15. září.

Vladimír Rauš, spolupracovník CNN Prima NEWS, je absolventem katedry bohemistiky Petrohradské Univerzity. Sportovní novinařině se věnuje od roku 1995. Pracovně byl na pěti olympijských hrách, světovém i evropském fotbalovém šampionátu a dalších velkých mezinárodních akcích. Během své kariéry udělal rozhovory s řadou hvězd českého a ruského sportu, například s Marií Šarapovovou nebo Jaromírem Jágrem.

Ruský olympijský výbor (ROV) se zároveň snaží zajistit loajalitu sportovců pomocí peněz. Na konci loňského roku bylo přijato rozhodnutí o mimořádném finančním bonusu pro ruskou sportovní elitu. Tato výplata se týká účastníků posledních letních a zimních olympijských her v Tokiu a Pekingu. Odměna má zajistit motivaci v pokračování jejich sportovní kariéry v Rusku. Všichni olympijští vítězové obdrželi extra příspěvek ve výši 500 tisíc rublů (zhruba 125 tisíc korun). Držitelé stříbra obdrželi 350 tisíc rublů (87 500 korun), bronzoví medailisté si polepšili o 250 tisíc rublů (62 500 korun). Řádoví účastníci dostali 150 tisíc rublů (37 500 korun). Celkově si na prémie přišlo více než 120 sportovců z 15 různých odvětví.

Spolu s cukrem úřady aktivně používají také bič. Prezident ROV Stanislav Pozdnjakov prohlásil, že ruští sportovci, kteří se zúčastní olympiády v Paříži pod neutrální vlajkou, přijdou o veškerou finanční podporu státu. „Neutrální status znamená zřeknutí se ruské vlajky, hymny a podpis určitých politických deklarací. Bereme to svým způsobem jako zradu, a takové sportovce podporovat rozhodně nebudeme“, cituje funkcionáře agentura RIA Novosti.

Zkrátka, v dnešním ruském sportu, stejně jako v jiných odvětvích, je uplatňováno dobře známé heslo „kdo není s námi, ten je proti nám“. Snad i proto počet sportovců kvapně opouštějících zemi roste s každým měsícem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rvačka na Staromáku má dohru. Policisté prověřují čtyři cizince, zadrželi je na letišti

Tagy: