Kontroverzní novela: Do vaší zdravotní dokumentace by mohli nahlížet úředníci, i bez svolení

Úředník bude rozhodovat o pacientech

S dáváním souhlasu krajským úředníkům k nahlížení do osobní zdravotní dokumentace možná bude konec. Nově by do ní mohli nahlížet i bez povolení třeba při řešení stížností. A to i přesto, že nemají zdravotnické vzdělání. Vláda totiž schválila novelu zákona o zdravotních službách, která míří do Sněmovny. Někteří lékaři a opozice ale návrh kritizují kvůli ochraně osobních údajů.

Dosud museli úředníci čekat, až jim pacient nebo jeho blízcí dají souhlas k nahlédnutí do zdravotní dokumentace. To by se mohlo změnit. „Jste-li nespokojený pacient a pošlete úřadům stížnost, tak mu tím implicitně dává souhlas k nahlížení do zdravotní dokumentace,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

ČTĚTE TAKÉ: Vládní řešení lékové krize? Přichází pozdě a chybí mu logika, kritizují Prymula s Dostálem

S tím ale nesouhlasí někteří lékaři. Problém vidí třeba v ochraně osobních údajů. „V případě citlivých diagnóz jako pohlavní choroby nebo psychiatrická onemocnění, tak ani lékaři, kteří nepečují o toho pacienta, na to nemají právo,“ uvedl epidemiolog Roman Prymula.

„Nemyslíme si, že by krajští úředníci měli mít právo kontrolovat péči,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Podle právníka Jana Macha není v pořádku, aby do zdravotní dokumentace měl přístup člověk bez zdravotnického vzdělání.

Ministerstvo novelu ale obhajuje a tvrdí, že v řadě případů zdravotnické vzdělání není potřeba pro nahlížení do dokumentů, a souhlasí i někteří poslanci. „Pokud se bude nahlížet v důsledku stížnosti pacienta, tak jak jinak může ten orgán zjistit, kde ta pravda je,“ říká poslanec a místopředseda výboru Tom Philipp (KDU-ČSL).

Novela teď poputuje do Sněmovny, kde se podle opozice bude dlouho projednávat. „Dochází k rozšíření na jiné nelékařské profese, bude to předmětem veliké diskuze v Parlamentu,“ podotkl poslanec hnutí ANO a místopředseda výboru Jiří Mašek.

A u diskuze to pravděpodobně i skončí. „Označit tento zákon za protiústavní by bylo problematické, ale z hlediska ochrany osobních údajů by se o tom dalo vést diskuzi,“ dodal právník. Pokud se novelu podaří schválit, začne podle ministerstva platit od ledna příštího roku.

Tagy:
lékař Roman Prymula pacient Česká pirátská strana ANO 2011 Jiří Mašek osobní údaje Jan Mach Tom Philipp Parlament České republiky zdraví zdravotnická dokumentace