Urbanová: Domácí násilí? Změny přichází pomalu, snažíme se vynalézt kolo, které už existuje

Barbora Urbanová

360° (19)

I přestože se v posledních letech přístup k domácímu násilí změnil k lepšímu, a do Sněmovny například přišel zákon o redefinici znásilnění, stále je celý proces velmi pomalý. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně a zakladatelka iniciativy Pod svícnem Barbora Urbanová (STAN).

Mnoho práce v tomto směru by podle poslankyně ale ušetřilo přijetí istanbulské úmluvy, jejíž text odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. Úmluva poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza zneužívání otčímem. Posudek o absenci vlivu na oběť jsem nepsal, brání se znalec

Podepsáním této úmluvy se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i vyčlenění peněz na související služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy. Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo rovněž s násilnickými osobami.

V posledních dnech Českem otřásl případ lesního dělníka, který pravidelně znásilňoval svou nevlastní dceru, přesto od soudu odešel s podmínkou. Lidé se ptali, jak je něco takového vůbec možné. Mezi nimi je i poslankyně Karla Maříková (SPD): „Jsem naprosto zděšená, že ten trest byl takto snížen,“ poznamenala a dodala, že takové rozhodnutí soudu povede k tomu, že se oběti budou bát trestné činy nahlašovat a nebudou důvěřovat tomu, že mají v soudní moci nějakou oporu.

Maříková si je vědoma toho, že je důležité o těchto tématech nejen otevřeně mluvit, ale také udělat patřičné kroky: „Je potřeba, aby se změnila jak definice znásilnění, tak třeba i trestní sazba,“ uvedla.

Oproti istanbulské úmluvě se však vymezila: „Věřím, že tento případ, tento rozsudek soudu, nebude zneužit, aby se volalo po přijetí istanbulské úmluvy. Ta je spíše pro jiné země, my si můžeme legislativu upravit tak, aby byla dostatečná,“ navrhla.

Urbanová však oponovala, že takový postup je velice zdlouhavý a všechno dobré, co zde máme ve vztahu k obětem domácího násilí, typu zákon o obětech trestných činů či status zvláště zranitelné oběti, k nám přišlo z nějakých úmluv nebo směrnic. „Tím nechci říct, že nám to sem někdo nainstaloval, my jsme to normálně přijali, aplikovali a vykonáváme to. Já tomu říkám moderní přístup k obětem trestných činů. My se jako Česká republika snažíme vynalézt kolo, které už dávno někdo pojmenoval,“ dodala.

Připomeňte si případ, který otřásl Českem: Dívka byla zneužívána otčímem. Muž od soudu odešel s podmínkou

Tagy:
dítě znásilnění soud sexuální násilí Istanbulská úmluva 360° politika redefinice Barbora Urbanová Karla Maříková