USA drtí inflace, naštvaní lidé si ukazují na Bidena. Prezidenta kárají dvě třetiny země

Americký prezident Joe Biden

Podle Rusnoka může inflace překročit hranici 13 %

Spojené státy sužuje stejně jako Evropu vysoká inflace. Zatímco se lidé přehrabují ve zdraženém zboží, hledají viníka svých náhlých finančních problémů. A většina Američanů už ho našla – je jím podle nich prezident Joe Biden. Z nejnovějšího průzkumu vyplynulo, že Bidenovu ekonomickou politiku odsuzují dvě třetiny obyvatel USA.

Základní zboží, služby, pohonné hmoty. To všechno v USA v posledních týdnech masivně podražilo. Meziroční inflace byla v březnu ve výši 8,5 %. A data za duben mohou ukázat ještě hrozivější číslo. V USA se roztočila demoralizující inflační spirála a prodejci nestíhají přepisovat cenovky svých produktů.

Naštvaní lidé v rozbouřeném ekonomickém moři hledají kormidelníka, který by je navedl do bezpečného přístavu. Ten první už udělal, co musel. Americká centrální banka v pondělí znovu zvedla úrokové sazby o půl procentního bodu. Sazby jsou nyní v rozmezí 0,75 až 1 %. Jejich zvýšení má tradičně za úkol zchladit trh, zdražit půjčky a hypotéky a zároveň motivovat ke spoření.

Na poměry americké centrální banky se sazby zvedly razantně, ta ale postupnými signály trhy na situaci připravila, a žádné překvapení se tak nekonalo. Burzy se ostatně v úterý ráno probudily do zelených čísel.

Biden to nezvládá, míní Američané

Podstatně více viní lidé z nastalé situace druhého kormidelníka – prezidenta Bidena. Podle většiny Američanů je to právě on, kdo může za vichřici v jejich peněženkách. Nejnovější průzkum americké CNN ukázal, že 66 % lidí není spokojených s tím, jak si Biden v otázce ekonomiky vede. A obecně nespokojených je s politikou prezidenta 59 % občanů USA.

Biden v covidových časech schvaloval řadu obřích stimulačních balíčků, v nichž mezi Američany rozdělil miliardy dolarů. Příspěvky často na účtu zacinkaly lidem, kteří to životně nutně nepotřebovali. Už tehdy někteří experti upozorňovali na to, že takový přístup může přivodit zrychlenou inflaci. Kromě covidové krize pak růst cen vyvolává i válka na Ukrajině.

Podle některých odborníků ale stále existuje možnost, že do USA přijde jen slabá recese, kterou by země do devíti měsíců překonala. Jamie Dimon, šéf banky JPMorgan Chase, vidí v tomto scénáři pravděpodobnost zhruba jedna ku třem.

Voliči ale neteoretizují, výsledky chtějí hned. Podle CNN hrozí demokratům naprostá politická katastrofa. Letos jsou na programu volby do Kongresu, kde obecně tratí strana, jejíž reprezentant je v Bílém domě. Současná špatná ekonomická situace může ztráty modrých barev ještě umocnit.

„Strana uvízla v nebezpečné politické pozici, kdy trvá na tom, že se ekonomice vede dobře, zatímco voliči usoudili, že míří ke dnu,“ hodnotí CNN.

Tagy: