TikTok nefunguje ani v Číně. Proč se země otáčejí zády k mimořádně populární síti?

Nad 150 miliony uživatelů v USA se vznáší hrozba, že jim vláda zakáže oblíbenou sociální síť TikTok. Nešlo by o nijak revoluční tah. Indie už je bez TikToku čtyři roky a sociální síť nesmějí používat státní zaměstnanci v řadě západních států, uvedl časopis Time.

USA s TikTokem válčí už dlouhé roky. Čas od času někdo ve veřejném prostoru zvedl myšlenku, že Čína aplikaci využívá ke špehování amerických občanů. Až nyní ale zákonodárci v USA protáhli Kongresem zákon, který vyzývá čínskou společnost ByteDance k odprodeji své platformy TikTok. Pokud tak mateřská společnost sítě neučiní, USA platformu na svém území zakážou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TikTok se ohradil proti hrozbě zákazu. Pošlapete svobodu slova milionů Američanů, tvrdí

Novým majitelem TikToku se má stát někdo, koho schválí americká vláda. Ideálně by tak mělo jít přímo o nějakou americkou společnost. Americké námitky vůči TikToku jsou jen poslední kapkou v globálním tažení proti kontroverzní síti, která – ač baví miliony lidí – podle expertů může skrývat bezpečnostní hrozbu.

TikTok nevoní ani Indům

Státy pohlížejí na TikTok především ve dvou rovinách. Zkoumají, jestli platforma neohrožuje jejich bezpečnostní zájmy a také jestli nenabourává jejich kulturní základy.

Z obou důvodů zakázala aplikaci Indie, a to už v roce 2020 po potyčkách čínských a indických vojáků na hranicích. Indičtí uživatelé tak plynule přešli na Instagram nebo YouTube, napsal časopis Time.

Řada dalších zemí pak nezakazuje TikTok všem občanům, ale hlídá, aby se platforma nepoužívala na vládních zařízeních. Aplikaci nesmějí využívat zaměstnanci Evropského parlamentu, Evropské komise, Rady Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. Podobný zákaz TikToku na vládních telefonech zavedly také Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Dánsko, Belgie, Kanada, Austrálie, Tchaj-wan nebo Nový Zéland. Podobné omezení platí i v Česku.

Ještě tvrdší je k TikToku hnutí Tálibán, které síť v celém Afghánistánu zakázalo kvůli špatnému vlivu na mládež. Úplně zakázaly TikTok také Írán, Jordánsko, Kyrgyzstán, Senegal, Nepál, Somálsko nebo Uzbekistán.

TikTok je zakázaný i v Číně

Ano, zní to paradoxně. Čínská aplikace TikTok je v Číně zakázaná, protože tam vůbec není k dostání. Lidé tam podle listu The New York Times využívají aplikaci Douyin, která je založená na stejné bázi a stala se předobrazem globálního TikToku.

Pro společnost ByteDance představuje Douyin hlavní zdroj příjmů. Oproti TikToku tam působí i starší uživatelé a také čínské úřední orgány.

„Douyin se řídí cenzurními pravidly Komunistické strany Číny. Svědomitě odstraňuje videa týkající se témat, která strana považuje za citlivá nebo pobuřující, ačkoli se ukázalo, že kontrola je o něco obtížnější než u textových sociálních médií,“ uvedl list The New York Times.

VIDEO: Protesty na univerzitách v USA

Tagy: