Smrt civilistů v Gaze: USA žádají vyšetřování, odmítají vinit Izrael. Turecko mluví o zločinu

Spojené státy jsou hluboce znepokojeny úmrtím desítek lidí během distribuce humanitární pomoci v Pásmu Gazy a budou žádat prošetření okolností neštěstí. Uvedla to podle agentury Reuters mluvčí kanceláře amerického prezidenta Olivia Daltonová. Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric mluvil o smrti „za otřesných okolností“. Případem by se měla zabývat mimořádně svolaná Rada bezpečnosti OSN. Incident odsoudila Francie, Španělsko, Itálie, Německo či Kanada. Turecké úřady mluví o „dalším zločinu proti lidskosti“ ze strany Izraele, kritikou nešetří ani některé arabské země, píše agentura AFP. Palestinské ministerstvo zahraničí vyzvalo k zavedení sankcí proti Izraeli.

Při izraelském zásahu v Pásmu Gazy proti lidem čekajícím na humanitární pomoc ve čtvrtek zahynuly desítky Palestinců. Podle hnutí Hamás zemřelo při incidentu u města Gaza více než 100 lidí. Izraelská armáda uvedla, že podél konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Násilí na Západním břehu Jordánu graduje. Útočník zabil dva Izraelce, odplata přišla okamžitě

„Od brzkého rána jsme v kontaktu s izraelskou vládou a pochopili jsme, že probíhá vyšetřování. Vyšetřování pozorně sledujeme a vyvíjíme tlak, abychom dostali odpovědi,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Incident podle něj zdůrazňuje potřebu rychlého jednání o propuštění rukojmích. Těch Hamás během teroristického útoku 7. října unesl na 250, vězněných jich je ještě více než 100. Podle Daltonové incident podtrhuje „potřebu rozšířit dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy“.

USA ale zablokovaly prohlášení Rady bezpečnosti OSN obviňující Izrael ze smrtícího útoku. Rijád Mansúr, palestinský velvyslanec v OSN, po mimořádném uzavřeném zasedání rady věnovaném těmto úmrtím novinářům řekl, že 14 z 15 členů rady podpořilo prohlášení předložené Alžírskem, arabským zástupcem v tomto orgánu. „Nemáme všechna fakta na místě – to je ten problém,“ řekl podle webu The Times of Israel zástupce amerického velvyslance Robert Wood. Podle něj existují protichůdné zprávy a USA se snaží shromáždit všechna fakta, včetně těch, která se týkají okolností kolem toho, jak lidé zemřeli, což je klíčová otázka.

Francie označila zastřelení Palestinců při distribuci pomoci za neospravedlnitelné, píše agentura Reuters. „Budeme žádat vysvětlení a bude nutné nezávislé vyšetřování, které určí, co se stalo,“ řekl tamní ministr zahraničí Stéphane Séjourné v pátečním ranním vysílání stanice France Inter. Podle něj je nutné určit, zda bylo porušeno mezinárodní právo.

„Situace v Gaze je hrozná. Je třeba chránit veškeré civilní obyvatelstvo. Je třeba okamžitě zavést příměří, aby bylo možné distribuovat humanitární pomoc,“ napsal francouzský prezident Macron na síti X. Zároveň vyjádřil „hluboké rozhořčení nad záběry přicházejícími z Gazy, kde izraelští vojáci cílili na civilisty“. „Vyjadřuji co nejostřejší odsouzení této střelby a vyzývám k pravdě, spravedlnosti a dodržování mezinárodního práva,“ dodal.

Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares incident označil za nepřijatelný. „Nepřijatelnost toho, co se stalo v Gaze, kdy při čekání na potraviny zemřely desítky palestinských civilistů, podtrhuje naléhavou potřebu příměří,“ uvedl na síti X.

Šéf italské diplomacie Antonio Tajani na síti X napsal, že „tragická úmrtí v Pásmu Gazy vybízejí k okamžitému příměří, které by umožnilo větší dodávky humanitární pomoci, osvobození rukojmích a ochranu civilistů“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vydala prohlášení, v němž uvádí, že „po zhroucení veřejného pořádku ve velké části Pásma Gazy musí izraelská armáda zajistit, aby byla možná distribuce humanitární pomoci,“ píše AFP.

„Izrael přidal další zločin ke svým zločinům proti lidskosti,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. Izrael podle Ankary „odsoudil Palestince k hladomoru“ a události „jsou důkazem, že se Izrael snaží vědomě a kolektivně zničit palestinský lid,“ cituje tureckou diplomacii AFP. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí se omezilo na „důrazné odsouzení zaměření se na bezbranné civilisty“. Obdobně se vyjádřily i Spojené arabské emiráty, Kuvajt nebo Jordánsko.

Palestinské ministerstvo zahraničí v Ramalláhu vyzvalo mezinárodní společenství, aby zavedlo sankce proti Izraeli, které by ho donutily chránit civilisty v Pásmu Gazy, uvedl server stanice Al-Džazíra. Brazilská vláda uvedla, že čtvrteční incident ukazuje, že vojenská operace izraelské vlády v Pásmu Gazy nemá etické ani právní limity. Vyzvala, aby se předešlo „dalším masakrům“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelec se natočil při výbuchu mešity. Vojáci dělají z války satirickou show, upozorňuje CNN

Tagy: