Úsporný tarif bude platit jen letos, uvedla vláda. Zastavte komunikační chaos, říká Dostálová

Elektrická zásuvka

PARTIE Terezie Tománkové 9.10.2022

Vláda ve středu rozhodla o zrušení úsporného tarifu pro příští rok v souvislosti s představením dalšího opatření – zastropování cen energií. To má platit celý rok 2023, ministři proto neviděli další důvod, proč by měl zároveň existovat i úsporný tarif. Podle bývalé ministryně Kláry Dostálové (za ANO) ovšem kabinet takto vytváří jen komunikační chaos. Řekla to v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Podle ministerstva průmyslu plní úsporný tarif svůj účel, než začne platit zastropování cen. Domácnosti díky němu letos ušetří přibližně 3 500 korun. „Zastropování začne platit automaticky, lidé nebudou muset o nic žádat. Stejně tak tomu je u úsporného tarifu, který pomůže lidem zvládnout vysoké ceny energií před tím, než začne fungovat zastropování,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Podle opozice však neustálé změny vytváří komunikační chaos. „To musí přestat. Říkalo se, že úsporný tarif je na rok 2022 a 2023. Teď čteme, že příští rok nebude,“ sdělila v Partii poslankyně za ANO Klára Dostálová. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ale nelze o nějakém chaosu mluvit. „Úsporný tarif nahrazuje zastropování cen energií. Vláda sice nejdříve schválila úsporný tarif, jakmile ale ceny vystoupaly do závratných výšin, přistoupila na zastropování cen,“ oponovala.

Ekonomové již v minulých týdnech kritizovali, že úsporný tarif je zbytečně plošnou, a tudíž drahou pomocí. Byl totiž vymodelován tak, že slevu dostává každé odběrné místo. Majitelé více nemovitostí tak získávají slevu na každý dům či byt, kde je zavedena přípojka. A to i v případě, že se jedná o prázdné nemovitosti.

Do takové situace se dostal i hlavní ekonom platební skupiny Roger Dominik Stroukal. Od státu obdržel více příspěvků, i na nemovitosti vykazující jen minimální spotřebu. „Vláda vypadá, jako kdyby dělala všechno pro mě a ne pro chudé,“ glosoval to pro CNN Prima NEWS. Podle něj tato pomoc nebyla ani zlým úmyslem současné vlády. „Akorát je to zbytečně drahé. Oni se snaží pomáhat, podle mého by to ale mohlo být daleko levnější,“ poznamenal Stroukal.

Slova zastání má pro vládu hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Štěpán Křeček. Podle něj byl úsporný tarif modelován jako plošná pomoc, která má i své nevýhody. „Díky tomu pomůže i střední třídě. Dozajista se najdou lidé, kteří by pomoc nepotřebovali, a přesto ji obdrží. Jedná se však o lepší situaci, než kdyby se našli lidé, kteří by pomoc potřebovali a neobdrželi by ji. Do budoucna si myslím, že by se úsporný tarif měl lépe zacílit, aby se snížily nároky na státní rozpočet,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Úsporný tarif připravovala vláda několik měsíců a finálně jej představila až v září. Navržen byl tak, aby o něj lidé nemuseli žádat a automaticky se propsal do měsíčních záloh. Původně se mělo jednat o jedinou pomoc proti drahým energiím. Letos pomůže většině domácností částkou 3 500 korun.

Tagy:
energie CNN Prima NEWS Dominik Stroukal nemovitost Starostové a nezávislí vláda Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky