Obtěžovali mě tři mužští avataři. Metaverse marně bojuje se sexuálními útoky, uvádí CNN

Ve virtuálních světech metaverse dochází ve velkém k případům sexuálního obtěžování. Pachatelé se tam totiž podle expertů cítí anonymně. Informovala o tom v reportáži americká CNN. V ní se se svou zkušeností s útoky v digitálním světě svěřila Nina Jane Patelová, která je spoluzakladatelkou a vedoucí výzkumu metaversu pro společnost Kabuni.

Metaverse je fenoménem posledních několika let. Jedná se v podstatě o trojrozměrnou sociální síť, do které se mohou pomocí brýlí pro virtuální realitu připojit lidé z celého světa. Společnosti vyvíjejí hned několik metaversů zároveň, jeden z nejznámějších je digitální vesmír společnosti Meta – Horizon Worlds.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Státy zaniknou, přijde sociální proměna. Metaverse je další evolucí, tvrdí experti

Na platformě Marka Zuckerberga mají ale problémy se sexuálním obtěžováním. Upozornila na to reportáž americké CNN.

„Dala jsem si na hlavu headset, vytvořila si profil a během třiceti sekund v metaversu ke mně přišli tři mužští avataři, kteří mě začali sexuálně obtěžovat a verbálně na mě útočit. Čtvrtý avatar si to pak fotil,“ popsala svou zkušenost s metaversem Patelová.

Podle ní k podobným událostem v digitálním vesmíru dochází pravidelně. „Je to jen vrchol ledovce. Vím, že mnoho žen prodělalo podobnou zkušenost. Říkala jsem si, jaké by to bylo, kdyby tehdy na mém místě byla jedna z mých dcer,“ uvedla obtěžovaná žena, která nyní řídí výzkum metaversu ve společnosti Kabuni.

Patelová doufá, že jelikož je vývoj metaversu v plenkách, ještě se podaří z platformy udělat bezpečné místo. „Máme šanci na změnu, aby tato technologie nebyla jen další technologií, která umlčuje ženy a objektivizuje jejich těla,“ řekla.

Expert: Lidé se v metaversu chovají hůř

Callum Hood, vedoucí výzkumu v Centru pro boj proti digitální nenávisti, pro americkou CNN sdělil, že pro lidi, kteří měli zkušenost se sexuálním obtěžováním ve virtuálním prostoru, byl tento zážitek velmi hmatatelný.

„Když posloucháme jedince, které někdo ve virtuální realitě obtěžoval, říkají, že je to velmi podobné zkušenosti z reálného světa. Je to, jako byste byli s těmi lidmi v jedné místnosti,“ pronesl Hood.

Podle něj k útokům dochází hlavně proto, že člověk má v metaversu pocit anonymity. „Obtížně se tu vymáhají pravidla. Lidé se v metaversu chovají mnohem hůře, než jak by se chovali ve skutečném světě,“ míní expert na virtuální realitu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Italský soud omilostnil školníka, sexuální obtěžování trvalo pod deset sekund

Společnost Meta už proti útokům na své platformě začala bojovat. Uživatelům umožnila vytvořit si kolem svého avatara takzvanou bezpečnou bublinu, která ohraničuje intimní prostor uživatele. Podle obětí sexuálního zneužívání v metaversu ale jde o polovičaté řešení problému, který se táhne už roky.

„Ženu někdo sexuálně obtěžoval ve virtuální realitě Mety. Nebyla první a nebude ani poslední,“ napsal už v roce 2021 web Technology Review.

Tagy: