Uplatníme sankce vůči Rusku. Jde o porušení mezinárodního práva, zlobí se Západ na Putina

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina

Uznání separatistických regionů na východě Ukrajiny ruským prezidentem Vladimirem Putinem je porušením mezinárodního práva, prohlásil v pondělí na tiskové konferenci britský premiér Boris Johnson. Stejně se na Twitteru vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel. Na Putinovo rozhodnutí reagoval i Bílý dům. Informoval, že Biden zakáže Američanům ekonomické aktivity spojené se separatistickými republikami na Donbasu. Brzy mají být oznámeny další kroky.

„Je to ... hrubé porušení svrchovanosti a celistvosti Ukrajiny,“ řekl Johnson a Putinovo rozhodnutí označil za „špatné znamení“ pro Ukrajinu. „Uznání dvou separatistických území na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a minských dohod (o zajištění míru v Donbasu), napsal na Twitteru Michel.

Michel a von der Leyenová pak ve společném prohlášení uvedli, že sedmadvacítka zareaguje sankcemi proti těm, kdo se podíleli na uznání lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

„Unie znovu opakuje svou neochvějnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic,“ uvedli vrcholní unijní činitelé.

Johnson na otázku, zda je čas uvalit na Rusko sankce, odpověděl, že Západ musí vyvinout co největší tlak. Už dříve jsem o balíčku sankcí řekl, že je spustíme při prvním ruském vpádu nebo invazi. Ale to, co se stalo, je mimořádně špatná zpráva. Začíná být jasné, že budeme muset začít vyvíjet co největší tlak, protože je těžké si představit, jak se tato situace zlepší,“ prohlásil premiér. Dodal, že ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nabídne podporu.

Zasáhl i Biden

Americký prezident Joe Biden se rovněž rozhodl zakročit a brzy podepíše exekutivní nařízení zakazující Američanům investovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny nebo zde obchodovat. Sdělil to Bílý dům. Bidenova kancelář zároveň ohlásila další odvetné kroky a uvedla, že tyto reakce nespadají mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu.

Bílý dům stejně jako evropští lídři označuje rozhodnutí uznat nezávislost Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky za nehorázné porušení mezinárodního práva. Prezident Biden se podle oficiálních vyjádření v reakci na poslední vývoj spojil s německým kancléřem Olafem Scholzem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v televizním projevu totiž národu oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost „lidových republik, vyhlášených roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny“. Televize vzápětí ukázala, jak šéf Kremlu podepisuje příslušné dekrety a také dohody s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky. Tyto dohody podle pozorovatelů mají Rusku posloužit jako právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu.

Produkt ruských komunistů?

Podpisovému aktu v Kremlu předcházel Putinův bezmála hodinový projev, který začal rekapitulací ukrajinských dějin. Putin zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území ovládaná povstalci, „býval historicky součástí Ruska“, a že „současná Ukrajina byla úplně vytvořena Ruskem, ruskými komunisty“.

Současnou Ukrajinu prezident označil za americkou kolonii, území ovládané NATO a za „předmostí“, odkud by Západ mohl vést překvapivý úder proti Rusku. Obvinil také Kyjev, že stále odmítá plnit mírové dohody z Minsku a že naopak chystá novou vojenskou operaci v Donbasu.

„Každý den dochází k ostřelování, zabíjení civilistů nepřestává. Nemá to konce. Ale takzvaný civilizovaný svět upřednostňuje nevšímat si toho, nevšímat si všech těch hrůz páchaných na čtyřech milionech lidí. Jen proto, že nepodpořili agresivní nacionalismus a neonacismus. Jak dlouho může tragédie pokračovat? Jak dlouho to lze strpět?“ uvedl Putin.

Řekl, že Rusko udělalo vše pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. Ale v Kyjevě se jen mění prezidenti a poslanci, ale „nemění se podstata agresivního režimu“, a tak je nezbytné neprodleně uznat nezávislost lidových republik“, prohlásil ruský prezident.

Tagy: