V Česku přibývají auta s ukrajinskými značkami. Jak postupovat v případě nehody?

Jak postupovat při nehodě s ukrajinským autem + foto

V Česku spolu s uprchlíky přibývá i aut s ukrajinskými registračními značkami. Ta ale nemají takzvanou zelenou kartu, která je u nás povinná. Jak tedy postupovat v případě nehody s účastí takového vozu?

Je to stejné, jako u každé dopravní nehody. Sepsat společný záznam o nehodě a pokud je škoda vyšší, přivolat policii. Je také možné, že si s druhým řidičem nebudete pořádně rozumět. I v tomto případě je dobré policisty zavolat. Nehody se poté budou proplácet z garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Nemusíte se tedy bát, že za následky nehody budete platit vy.

„Správní rada České kanceláře pojistitelů rozhodla, že po dobu dvou měsíců bude hradit za ukrajinské motoristy jejich případné škody na českém území,“ potvrdila mluvčí České kanceláře pojistitelů Veronika Pavlisová.

Z garančního fondu se budou proplácet i odtahy ukrajinských aut. Aktuálně probíhají diskuze s ministerstvem financí, jak se bude situace řešit dlouhodobě. „V tuto chvíli je na stole několik návrhů včetně prodloužení stávajícího řešení ze dvou na šest měsíců, kdy jsou škody kryty z garančního fondu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Podobně se k situaci postavilo i Slovensko, kde mají ukrajinští řidiči nárok do konce března na hrazení škod z garančního fondu. A v Polsku získali tito řidiči zelenou kartu na jeden měsíc zdarma.

Tagy: