V Česku rekordně přibývá migrantů. Většina je ze Sýrie, policisté jich denně chytají tucty

Počty migrantů zadržených v Česku stoupají.

Nelegálních migrantů v Česku výrazně přibylo

Rekordně přibylo nelegálních migrantů, kteří překračují česko-slovenské hranice. Jen za pátek v Jihomoravském kraji policie s celníky zajistila dalších 115 běženců pocházejících zejména ze Sýrie. Většina z nich by se měla v krátké době dostat na svobodu a s velkou pravděpodobností pak bude pokračovat směrem na západ.

Jeden z největších záchytů nelegálních migrantů za poslední týdny si připsala policie v tomto týdnu na hraničním přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku. Čtyři desítky syrských migrantů nejspíš přicestovaly ze Slovenska v jednom z kamionů a rozprchly se po parkovišti.

Každého zadrženého migranta čeká klasické kolečko. Při něm policie za přítomnosti tlumočníka mimo jiné ověřuje totožnost i to, z jaké země pochází. „Probíhá důsledná lustrace v počítačových systémech, pořizujeme fotografie, daktyloskopické otisky, provádíme s nimi výslech,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Osud v Česku zadržených migrantů ze Sýrie je pak většinou podobný. Protože utekli před válkou, po několika hodinách či dnech z nich drtivá většina Česko opustí a zamíří do „vysněné země“ – hlavně do Německa. „Je jim vydáván výjezdní příkaz z České republiky na dobu třiceti dnů, ale v případě, že chtějí zůstat v ČR, tak se mají dostavit na Odbor azylové a migrační politiky,“ pokračuje Majer.

Pašerácké gangy si z převozu lidí udělaly výnosný byznys. Při nedávném společném cvičení policie, vojáků a celníků skončilo jen v Jihomoravském kraji pět převaděčů s pouty na rukou a hrozí jim až pětiletý trest. „Ve zkráceném řízení se zodpovídají z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ sdělil redakci mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Statistiky cizinecké policie ukazují, že od poloviny letošního července do půlky srpna k nám ze Slovenska přišlo téměř třikrát tolik migrantů než před sedmi lety, kdy Evropu zasáhla jedna z největších migračních vln z arabských zemí. A rozhodně to nevypadá, že by se měla situace v dalších měsících měnit. Spíše naopak.

Srovnání situace s rokem 2015

Uzavření hranic kvůli aktuální narůstající nelegální migraci je podle ministra vnitra Víta Rakušana krajní řešení. Česko k němu nepřistoupilo ani v dobách vrcholící migrační krize, která vypukla v roce 2015. Někteří politici po tom ale opakovaně volali.

Téma migrace v roce 2015 zahltilo českou i evropskou politickou scénu na dlouhé měsíce. Recepty na řešení krize měli politici různé. „Dát armádu a policii samozřejmě na hranice a tyto lidi vracet rovnou z hranic, ne je umísťovat do detenčních zařízení,“ říkal tehdy prezident Miloš Zeman.

K uzavření státních hranic nikdy nedošlo. Policisté a příslušníci dalších složek k tomu ale byli připraveni. „Jsme připraveni ve své podstatě obnovit kontroly na hranicích ve lhůtě kolem pěti hodin,“ pronesl tehdejší ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec. Právě ten vydal pokyn, aby se zvýšily počty kontrol v příhraničních oblastech, zejména na hlavních silničních tazích a železničních tratích. Tenkrát to pomohlo, nyní je situace opět velmi podobná.

„Z 99 procent občané Sýrie proudí přes naše území, tranzitují do Německa a ten trend bohužel neustává, neustále narůstá. My v současné době samozřejmě hledáme nějaká řešení a způsoby, co dál,“ říká dnes Majer. „Nikdo samozřejmě teď nechce reálně zavírat vnitřní hranice, nicméně v případě nějakého extrémního vývoje je i toto jedno z krajních řešení,“ připouští současný šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN).

Změnilo se řešení migrační krize?

Český recept na řešení migrační krize se ani po sedmi letech nezměnil. „My potřebujeme okamžitě uzavřít Schengenský prostor, potřebujeme bránit Schengen,“ hlásal v roce 2015 tehdejší ministr financí, později premiér, Andrej Babiš (ANO). „Samozřejmě tím nejúčinnějším řešením je ochrana vnější schengenské hranice,“ říká dnes Rakušan.

Při první migrační krizi pomáhali policistům také vojáci. Aktuální situaci zatím policisté zvládají sami. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) jsou ale vojáci připraveni pomoci, když to bude potřeba. „Určitě tady téma migrace bude. Zatím není potřeba někoho ostře nasazovat, když to nezpůsobuje problém na Slovensku, ani v ČR. Je potřeba mít ty věci nachystané, připravené,“ míní Černochová.

Jisté podle politologa je, že se minimálně v letošním roce kvůli migraci nepovede debata o kvótách na přerozdělování uprchlíků, které v minulosti rozdělily Evropu na dva tábory. Česko kvóty odmítalo a teď EU předsedá. „Vláda Petra Fialy si uvědomuje, že v tu chvíli se může jít vypoklonkovat, zahodit klíč od Strakovky a odejít do polí. Tohle téma je hodně emoční a likviduje politikům kariéry,“ sdělil CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Tagy: