V Česku se kácí jabloně, které by ještě rodily. Nevyplácí se je pěstovat, litují sadaři

Od roku 1989 u nás plocha sadů intenzivně klesá.

Soumrak jablek v Česku?

Soumrak českých jablek se podle všeho stává realitou. Tak jak Ovocnářská unie a Agrární komora předpovídaly, sadaři museli v celém Česku během uplynulé zimy a jara vykácet osm procent jabloní. Nevyplácí se jim totiž pěstovat jablka v takové míře jako v minulosti. Tvrdí, že za to může nízká výkupní cena řetězců kvůli levnému dovozu, a to hlavně z Polska.

Ovocnářská firma v Dobré vodě u Hořic má více než 30letou tradici. Za celou dobu své existence až letos poprvé redukovala v takovéto míře – musela vykácet deset procent jabloní. Kmeny se využijí k topení.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny mrkve a cibule jsou rekordní. Zlevnění nečekejme, předpovídá odborník

„Byly zhruba 15 let staré. Dá se říct, že zhruba ještě pět let mohly ovoce dávat,“ popsal sadař a předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík smutnou realitu. Místo nich zůstaly v zemi jen pařezy, a i ty fréza brzy rozdrtí.

Sad je živý organismus. Kdyby tady ovocnáři nechali stromy, museli by se o ně starat a v tom případě by prodělávali na hektaru až 100 tisíc korun. Ludvík ale není sám, stejně staré stromy likvidoval stroj i v Synkově na Rychnovsku. „Je to pro mě, jako ovocnáře, velmi smutný a žalostný pohled,“ přiznal sadař Josef Šíla z ovocných sadů Synkov.

„Ovocný sad se buduje vždycky na jednu generaci, pěstitelé jsou s ním více srostlí než možná pěstitelé těch polních plodin, které každý rok obnovují,“ podotkl Ludvík. Důvod je podle sadařů jednoduchý: českou ovocnou produkci drtí levnější dovoz.

„Český maloobchodní trh ovládá šest zahraničních obchodních řetězců, které jsou velmi silné a jsou schopny v podstatě ve velmi krátkém čase dovézt ovoce v Evropě odkudkoli,“ dodal Ludvík. Za uplynulou zimu kvůli tomu zmizelo v celém Česku 1 150 hektarů ovocných sadů, ale pouze 130 hektarů ovocnáři vysadili.

Zbytek si dovážíme

Od roku 1989 u nás plocha sadů intenzivně klesá. Zatímco tehdy jsme měli třiadvacet tisíc hektarů ovocných stromů, do dneška jsme přišli o více než polovinu plochy. Jen asi 30 až 40 procent ovoce se produkuje u nás. Zbytek do Česka dovážíme. Nejčastěji k nám míří z Polska.

Za konec českých sadů může podle agrárníků mimo jiné i nezájem obchodních řetězců o jablka českých pěstitelů. „Přitom by stačilo, aby obchodníci zaplatili pěstitelům o pár korun více za kilogram,“ sdělil prezident Agrární komory Jan Doležal.

Pěstitelé by nemuseli ty zvýšené náklady kompenzovat. Takto celá řada pěstitelů musela omezovat produkci až o osm procent. Agrární komora argumentuje i tím, že obchodníci naše jablka zkrátka nechtějí.

S tím ale prodejci rozhodně nesouhlasí. „Je to úplný nesmysl, obchodníci prodají vše, co ovocnáři vypěstují, problém je úplně jiný. Oni dlouhé roky tady kašlali na obnovu sadů, a to, co kácí, jsou staré sady, které přestaly plodit,“ oponoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ovocnáři měli také problémy oproti polským sousedům s vyššími cenami energií a dražšími náklady na pracovníky. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že ovocnáře podporuje. „Loni jsme jim poskytli podporu zhruba 450 milionů korun, podobnou částku máme připravenou i na letošní rok. Peníze je možné využít i na výsadbu nových sadů,“ uvedl resort.

Ovocnářská unie přesto odhaduje, že následkem levnějšího dovozu tratili pěstitelé 250 milionů korun. Někteří ekonomové jim proto doporučují: na jablka zapomeňte. „Dává smysl, aby plochy využili pro pěstování jiných plodin,“ uvedl ekonom Pavel Peterka. Kolik si zaplatíme za česká jablka letos v obchodech, bude záležet podle ovocnářů hlavně na letošní úrodě.

V zemědělství tiká hodně časovaných bomb. Experti nastínili problémy, které čekají Výborného:

Tagy:
jídlo jablko potraviny Polsko zemědělství ceny jablka Tomáš Prouza Česko Jan Doležal sad jabloň Agrární komora České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Dobrá Voda u Hořic