Černá éra olympijských her: Za prezidenta MOV Bacha jsou plné skandálů, kritizují Němci

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach prožívá těžké časy. Mnozí Japonci ho kvůli přehnanému lpění na uspořádání tokijských her během pandemie považují za nežádoucího.

Informují o tom reportéři německého magazínu Focus. Podle nich se všechny hry v Bachově éře zapsaly a zapisují do temné části olympijské historie. Funkcionář se v Tokiu a okolí musí vzdát „krásných“ PR a „reklamních“ fotografií s pochodní. Pro něj jako předsedu Mezinárodního olympijského výboru znamenají hry v době stále probíhající pandemie koronaviru mnoho zkoušek, včetně zřeknutí se tradiční symboliky.

Před zimní olympiádou v Soči 2014, letní v Riu de Janeiru 2016 a další zimní v Pchjongčchangu 2018 se šéf MOV zúčastnil štafety s olympijskou pochodní, kterou zavedl jeho předchůdce Juan Antonio Samaranch v Barceloně v roce 1992. A mnohdy se dočkal potlesku.

V Japonsku však dnes vítaným hostem není. Jeho vystoupení se setkávají s kritikou. Řada Japonců mu zazlívá, že 67letý prezident bezvýhradně odmítal ustoupit od pořádání tokijských her, které byly loni uprostřed mimořádné situace pandemií koronaviru o rok přesunuté. „Jsme si vědomi skepse mnoha Japonců,“ pravil Bach opatrně těsně před zahájením olympiády v Tokiu.

A doufal, že se začátkem „představení“, organizovaného za nejpřísnějších bezpečnostních opatření, nálada v hostitelské zemi stane „méně emotivní, neřku-li méně agresivní“. Jenže tomu nic nenasvědčuje. Ano, závodí se, medaile se udělají, ale…

Každý Bachův krok je sledován s podezřením. Proti jeho návštěvě v hirošimském Parku míru se konaly protesty a více než 70 000 lidí podepsalo on-line petici. Předseda MOV musel také zdůvodnit, proč přijal pozvání organizátorů na recepci pro funkcionáře do jedné ze státních organizací, a to navzdory přísným koronavirovým pravidlům na olympijských hrách. „Byl jsem jen hostem,“ vysvětloval podle magazínu Focus olympijský vítěz v šermu z roku 1976 poněkud podrážděně.

Japonský premiér káral šéfa MOV

Japonský premiér Jošihide Suga na zasedání také Bacha napomenul. „Doufám, že MOV jako hostitel her udělá vše pro to, aby všichni sportovci a účastníci plně dodržovali opatření,“ poznamenal šéf japonské vlády. Na to sedmašedesátiletý rodák z německého Würzburgu reagoval slovy: „Měli bychom si navzájem důvěřovat.“ A se vší pokorou požádal japonský lid, aby „vítal a podporoval sportovce z celého světa“.

Od svého příjezdu do „centra hněvu“ proti své osobě Bach opakovaně a důrazně veřejně propaguje tokijské hry, které se pro něj a MOV staly vysoce rizikovým projektem. Již loni se na organizátory olympiáda kolem Bacha snesla obrovská kritika, když dlouho váhali, než sportovní svátek s desítkami tisíc účastníků kvůli krizi s koronavirem odložili.

„Nejjednodušší by bylo hry zrušit, vybrat pojistku a začít se připravovat na Paříž 2024,“ ohlédl se Bach za březnem 2020 a dodal, že MOV místo toho vložil mnoho milionů do záchrany akce. Není tajemstvím, že funkcionáři v čele s Bachem se obávali také o miliardové příjmy od televizních stanic a sponzorů, o které by v případě zrušení akce pravděpodobně přišli.

Miliony měly zachránit miliardy

Pod Bachovým vedením je Mezinárodní olympijský výbor více než kdy jindy spíše sportovní korporací, která dbá především na finanční stránku. Olympiády jsou hlavním „produktem“. Od Bachova nástupu do funkce v roce 2013 se však nikdy neobešly bez problémů, píše Focus.

Zimní hry v Soči 2014 zůstaly symbolem nestoudného dopingového podvodu Ruska se státní podporou a gigantismu prezidenta Vladimira Putina. Brazilské Rio de Janeiro 2016 provázel skandál kolem úplatků při zadávání zakázek a miliardové náklady na hry uvrhly metropoli do ještě hlubší krize. V jihokorejském Pchjongčchangu 2018 byl ruský tým pranýřován, Severní Koreji bylo umožněné využít olympijskou scénu k totalitní propagandě ve svůj prospěch.

Před třemi roky Tokio slíbilo Bachovi „oddechový čas“ na perfektně zorganizovaných hrách. Pak však zasáhla pandemie koronaviru a uvrhla olympijský svět do vážné krize. „Posledních 15 měsíců jsme měli každý den pochybnosti, byla to situace velké nejistoty,“ přiznal nyní Bach.

Šéf MOV, jeho věrní a japonští organizátoři však zůstali neústupní. V Tokiu byl několikrát vyhlášen výjimečný stav, průzkumy veřejného mínění vždy ukazovaly většinu proti právě probíhajícím hrám. Nejprve nesměli do země žádní zahraniční návštěvníci, nakonec zákaz postihl i domácí diváky.

Přesto olympijský oheň nad Tokiem vzplál a Bach jen stručně pronesl: „Tyto Hry budou jiné, musejí být jiné.“ Nyní mu nezbývá nic jiného, než aby se místo narůstajících čísel nemocných koronavirem zajímal o počty medailí. „Až se sportovci pustí do soutěží, bude to dobré i pro lidi tady v Japonsku,“ dovolil si předpovědět Bach.

I po prvním týdnu nejzvláštnější olympiády v dějinách jde o odvážnou předpověď.

Tagy: