Další tornádo na jižní Moravě? Fotografie z Lanžhota ukazují spoušť po řádění živlu

Následky po bouřích v Jihomoravském kraji.

Jak vypadá situace po pondělních bouřích?

V Jihomoravském kraji, konkrétně v obci Lanžhot, se v pondělí v podvečer zřejmě objevilo malé tornádo. Meteorologové pojedou situaci vyhodnotit přímo na místo. Spolu s bouří lidé v obci hlásí značné škody, jako popadané stromy nebo domy s poničenými střechami. Bouře potrápily většinu území, meteorologové před nimi vydali výstrahu.

Na sociálních sítích lidé sdílejí škody po bouřích, které se v pondělí prohnaly Českem. Obcí Lanžhot v Jihomoravském kraji se možná prohnalo i malé tornádo.

Video, které by přírodní živel ve vsi nedaleko hranic se Slovenskem zachycovalo, pořízeno nebylo. Na sociálních sítích se však objevil snímek, který zaznamenal vzdušný vír, pravděpodobně trombu, v obci Kúty na Slovensku. Situaci jedou na místo prověřit meteorologové.

13_06_2022 Vichřice na Břeclavsku

Pondělní podvečerní vichřice na Břeclavsku (Lanžhot a okolí) 😞 Vichřici zachytila Jana Mrázová z Kút.

Posted by RÁDIO JIH - Rádio jižní Moravy on Monday, June 13, 2022

Meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že škody, které byly na snímcích zaznamenány, nasvědčují tomu, že by se o tornádo mohlo jednat. „Část bouřky byla supercela, jež postupovala k jihovýchodu a zasáhla okres Břeclav, včetně obce Lanžhot. Buď šlo o tornádo, nebo downburst,“ podotkl.

Druhým jevem se myslí silný propad studeného vzduchu. „Ten se při zemi rozteče do všech stran, čímž vznikne silný a ničivý nárazový vítr. Nyní se bude zkoumat, zda se skutečně jednalo o tornádo. Jeho znakem jsou i stromy přelomené v půli, jak zachycují snímky,“ dodal Smola. Na záběrech lidé zveřejňují také popadané stromy či poškozené domy.

🌪⚡️ Škody po tornádu, které dnes večer zasáhlo Lanžhot. Autor: Lenka Pokorná

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Monday, June 13, 2022

Na některých fotografiích jsou zachyceny domy, které mají poškozené střechy. „Na supercele postupující přes Břeclavsko dále na Slovensko vzniklo tornádo, které poničilo obec Lanžhot,“ uvádí stránka Varování před nebezpečnými meteorologickými jevy k fotografiím, které zachytila žena z Lanžhotu.

Starosta: Lidé měli strach

Starosta obce Ladislav Straka uvedl, že bouře poškodila celou čtvrť. „Bylo to v rozsahu několika ulic. Byly poškozené střechy i vzrostlé stromy. Volně létaly předměty. Byl výpadek proudu,“ popsal situaci s tím, že lidé měli strach. „Za chvíli to bude roční výročí od loňského tornáda. V pondělí to taky vypadalo jako menší tornádo nebo tromba, ale nejsem na to odborník,“ dodal Straka.

Souhrn škod v obci dosud nebyl zveřejněn. Podle fotografií je však patrné, že následky nejsou tak vážné, jako loni v létě na Moravě, kdy přírodní živel poničil několik obcí a bral i životy.

Hasiči z Jihomoravského kraje na svých sociálních sítích sdíleli fotografie škod, které napáchaly bouře, jež se krajem prohnaly. „V souvislosti s vydatným deštěm hasiči mezi 17:30 a 19:30 vyjížděli k 32 událostem. Nejčastěji jsme zasahovali u spadených stromů – 30,“ uvádí hasiči. Silný vítr navíc utrhl část střechy na bytovém domě v Břeclavi.

Před silnými bouřemi s větrem, vydatným deštěm a kroupami předem varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu, a to konkrétně od 12. do 20. hodiny v pondělí 13. června. Výstraha platila pro takřka celé Česko. V případě, kdy se očekávají bouře, by lidé měli zabezpečit uvolněné předměty, vyhýbat se pobytu v lese, na horách či pod střechami, kde hrozí uvolnění střešních tašek.

Tagy: