V kauze korupce poslal soud do vazby oba ředitele nemocnic i známého podnikatele

Sídlo ředitelství Krajské zdravotní (budova vpravo) v Ústí nad Labem

Soud rozhoduje o vazbě

Soud ve středu poslal do vazby ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Je pátým z deseti obviněných, pro které státní zástupce žádal vazbu. Soud všem jeho žádostem vyhověl. Do vazební věznice kromě Veleva putoval také bývalý generální ředitel ústecké Krajské zdravotní Petr Malý, podnikatel Tomáš Burian, Miroslav Hůserka a Jan Mára. Podle informací Deníku N organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích řídil Burian.

„Obvodní soud pro Prahu 9 vyhověl ve všech případech mým návrhům na vzetí obviněných do vaby,“ uvedl žalobce Lukáš Jindra. Rozhodnutí však podle něj ještě nenabyla právní moci. Obvinění si podali stížnost nebo ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Velev podle svého právníka skončil ve vazbě z důvodu možného ovlivňování svědků.

ČTĚTE TAKÉ: Vsetín musí zaplatit vystěhovaným Romům dva miliony. Diskriminace, říká starosta Čunek

Policie v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi obviněnými jsou podle dřívějších informací Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí podle vyšetřovatelů skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun.

Případu se ujal EPPO protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU).

Úřad tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Hlavní postavou případu je podle policie majitel pražské společnosti A Pharm Česká republika Tomáš Burian, uvedl web Deník N. Ředitelé Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice na základě jeho příkazů podle kriminalistů ovlivňovali veřejné zakázky, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Ty zakázky uměle navyšovaly zhruba o deset procent, které si pak údajně skupina rozdělovala. Burian si ve skupině podle vyšetřovatelů vybudoval vůdčí postavení a poslušnost si vynucoval i zastrašováním, píše Deník N.

Představenstvo Krajské zdravotní v pondělí večer generálního ředitele Malého odvolalo. Ředitele Nemocnice Jihlava Veleva se rada Kraje Vysočina zatím odvolat nechystá. Zadržení se podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) může stát komukoliv, a není tak důvodem k odvolání.

Ministerstvo pro místní rozvoj zmrazilo v reakci na tuto kauzu dotace určené pro nemocnice. „Jedná se o asi 15 projektů v hodnotě zhruba 959 milionů korun v rámci programu IROP na zdravotní zařízení,“ uvedl ministr Ivan Bartoš (Piráti).

VIDEO: Ministerstvo po zátahu v nemocnicích zmrazilo dotace. Rozkrade se třetina peněz, míní expert

Tagy: