V Nymburku málem došlo k železniční nehodě. Vlak projel návěstidlo stůj, trať tři hodiny stála

Vlak na nymburském hlavním nádraží v sobotu odpoledne projel návěstidlo stůj, hned poté zastavil. Nemělo to žádné další následky. Provoz na trati stál zhruba tři hodiny. Nikdo se nezranil. Událost vyšetřuje Drážní inspekce, řekl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

Vlak projel kolem návěstidla v 15:00. „Hned za ním zastavil,“ uvedl mluvčí. Z vlaku bylo evakuováno 19 lidí do nádražní budovy. Důvodem bylo horké počasí.

ČTĚTE TAKÉ: V autobusu, který smetl vlak z Prahy, zemřelo sedm z osmi cestujících

Provoz na trati vedoucí mezi Kostomlaty nad Labem a Poděbrady byl obnoven kolem 18:00.

Letos už se jedná o několikátý případ projetí vlaku návěstidlem. Tragicky skončila havárie, kdy vlak RegioJetu 5. června odjížděl z Pardubic, na červenou nezastavil a vjel do cesty nákladnímu vlaku. I když si strojvůdce chybu uvědomil a zastavil o několik set metrů dále, strojvůdce nákladního vlaku už zastavit nestihl. Zemřely čtyři ženy z osobního vlaku. Dalších 27 lidí bylo při nehodě zraněno, škoda přesáhla 110 milionů korun.

V březnu mezi Litoměřicemi a Lovosicemi projel vlak návěstidlo stůj. Protější souprava zastavila desítky metrů od něj. Na trati nasadily České dráhy na několik hodin náhradní autobusovou dopravu. O týden dříve v Prokopském údolí u zastávky Praha-Holyně vlak projel návěstidlo zakazující jízdu. Nikomu se nic nestalo, nejbližší protijedoucí vlak byl ve vzdálenosti asi dva kilometry, zhruba 100 cestujících muselo být z vlaku evakuováno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolej, po které vlak jel, byla uzavřená, řekl ministr Ráž. Proč došlo k tragédii na Slovensku?

Tagy: