Novorozence v kritickém stavu mohl zachránit jen tým z Prahy. Do Ostravy letěl s armádou

Ecmo tým.

Unikátní záchrana novorozence v Ostravě

V Ostravě zachránili novorozence, který se dostal do kritického stavu. Do ostravské fakultní nemocnice ve čtvrtek letecky dorazil takzvaný ECMO tým ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jako jediný vlastní přístroj, podle nějž se záchranný tým nazývá.

Armádním letadlem ve čtvrtek do Ostravy dorazil tým skládající se z kardiovaskulárního chirurga, odborníka na dětskou intenzivní péči, specializované sestry a technika. Jeden z novorozenců v ostravské fakultní nemocnici se totiž ocitl v kritickém stavu.

Přístroj ECMO, který poskytuje mimotělní podporu života, se využívá v případě, kdy je dítě v kritickém oběhovém a respiračním selhání. „Všechny konvenční metody, které jsou schopny zajistit okysličení, selhaly,“ vysvětlil lékař z dětské jednotky intenzivní péče VFN Václav Vobruba.

„Přes krční cévy zavedeme tepnu, žílu až do srdce. Tu tepenní kanylu zavádíme zhruba centimetr nad aortální chlopní do aorty a žilní katetr a žilní kanylu zavádíme do pravé síně. Potom rozjedeme ten mimotělní oběh,“ popsal postup kardiochirurg Tomáš Grus.

Novorozenec napojený na mimotělní oběh pak putoval sanitkou ve speciálním inkubátoru do pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Lékaři předtím kvůli naléhavosti případu přiletěli armádním speciálem. S armádou ale jednají o tom, aby v budoucnu bylo možné letecky transportovat i dítě.

Ročně potřebuje v České republice pomoc týmu ECMO asi 15 novorozenců, příčina selhání organismu může být různá. „Nejčastěji se jedná o stav, kdy se miminko chová tak, jako by mělo být stále uvnitř dělohy a neadaptovalo se na život po porodu. Tím pádem nedochází k dostatečnému okysličení plic a k dostatečné výměně plynů a miminko se může dusit,“ vysvětlila lékařka ostravské neonatologie Hana Wiedermannová.

Tagy: