Napětí v Polsku se vyostřuje. Zadrželi tam Rusy za propagaci vagnerovců, viní je ze špionáže

Situace na polsko-běloruské hranici se vyostřuje.

Napětí na polskoběloruské hranici sílí. Na místě reportér Patrik Kaizr

Polská kontrarozvědka zatkla dva Rusy, kteří ve Varšavě a Krakově šířili materiály propagující ruskou Vagnerovu skupinu. Muži v polských městech vylepovali plakáty a samolepky s QR kódem. Oba jsou obviněni z několika trestných činů, mimo jiné ze špionáže a podpory teroristické skupiny. Vypjatá je situace i na hranicích s Běloruskem.

Zadržení operovali v polských městech 10. a 11. srpna, kdy vylepovali plakáty a samolepky, na nichž byl QR kód, který po načtení odkazoval na ruský web propagující Vagnerovu skupinu. „Oba Rusy se podařilo zadržet a policisté je obvinili z několika trestných činů. Mimo jiné z toho, že byli součástí špionáže a za podporu teroristické skupiny,“ uvedl přímo z místa reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Podle polských úřadů si propagační materiály muži vyzvedli v Moskvě a za vylepování samolepek dostávali zaplaceno –⁠ v přepočtu 100 tisíc korun. V úterý se ve Varšavě uskuteční velká vojenská přehlídka, která má být největší od roku 1989.

Napětí u polsko-běloruských hranic

Napětí na polsko-běloruské hranici sílí. Denně se ji pokouší překročit mnoho nelegálních uprchlíků. Jen za neděli to bylo bezmála 160 lidí. Pocházejí například z Nepálu, Etiopie, Indie, Konga a Kamerunu.

Celkem 20 tisíc lidí se za poslední rok pokoušelo dostat nelegálně do Polska. Poláci proto už v březnu dostavěli 200 kilometrů dlouhý hraniční plot. Je vysoký 5,5 metru a doplňují ho elektronické senzory. Stavbu zahájili před dvěma roky, když začal Lukašenkův režim cíleně vozit do Minsku a odtud na polskou hranici lidi ze zemí třetího světa.

„To, čemu zde čelíme, je projevem státního terorismu,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Poláci neberou tyto hrozby na lehkou váhu. Bělorusové jim posílají uprchlíky a letos v létě narušili polský vzdušný prostor dvěma vrtulníky. Navíc se v Bělorusku usídlili obávaní žoldnéři z Vagnerovy skupiny. A na polské území dopadly i trosky ruské rakety.

„Není pochyb o tom, že běloruský režim spolupracuje s Kremlem a že útoky na polské hranice mají za cíl destabilizovat naši zemi,“ sdělil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Reakcí je nejen stavba plotu a zesílená kontrola hranic, ale i výrazné posílení polské armády. To se nelíbí Rusku.

Poláci chtějí mít nejsilnější armádu v Evropě

„Stávající rizika jsou spojena s militarizací Polska, které se stalo hlavním nástrojem protiruské politiky Spojených států,“ prohlásil ruský ministr obranu Sergej Šojgu. „Je slyšet kremelská propaganda, která říká, že se polská armáda shromažďuje na hranicích s Běloruskem. To je pravda, shromažďuje se, ale k odstrašení agresora, k posílení hranic a zajištění bezpečnosti,“ oponoval Blaszczak.

Že Varšava výrazně navyšuje svůj vojenský rozpočet – a to na 4 procenta HDP, lze vidět i na chystaných nákupech zbraní. Má v plánu vytvořit nejsilnější armádu v Evropě.

Tagy:
válka armáda policie napětí Polsko Varšava Evropa hranice plot Bělorusko vojenská přehlídka migranti premiér Alexandr Lukašenko Mateusz Morawiecki Rusko Krakov materiál Vagnerova skupina samolepka Sergej Kužugetovič Šojgu Polská armáda Mariusz Błaszczak