Kauza kolem Nových Holešovic. Hřib mluví o mnohamilionové korupci, Scheinherr to odmítl

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheniherr (Praha Sobě)

ZPRÁVY PLUS (179)

V projektu na rozvoj stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí hrály roli úplatky, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj šlo až o 50 milionů korun a věc nyní šetří policie. Korupci ale odmítá zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Společnost Nové Holešovice, kterou vytvořil pražský dopravní podnik a další firmy, měla zlepšit stav holešovického nádraží. Dopravní podnik ale oznámil, že ze společnosti odchází a bez něj projekt ztratil smysl. Další společníci se hodlají bránit, jelikož jde o velké peníze. Právní posudek jim dává za pravdu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Třaskavý dokument. Pátráme po podezřelém z vraždy, napsala hlídka vyslaná na fakultu

Důvodem, proč se dopravní podnik z projektu stáhl, bylo podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) podezření na napojení na korupční kauzu Dozimetr. „Je to o tom, že tam jsou důvodná podezření, že tam měly hrát roli úplatky až 50 milionů korun. To je zásadní změna okolností. Nechci, aby se Praha účastnila téhle transakce, protože bychom se stali spolupachateli trestného činu,“ řekl Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vše podle něj nyní řeší policie. „Je to věc, která se vyšetřuje. Za mě je to dostatečně opřené důvodné podezření na to, aby Praha ten projekt přehodnotila. Nemůžeme svítit u trestného činu. Projekt je v téhle fázi stejně nerealizovatelný, jelikož to neumožňuje územní plán a nejsou zajištěny pozemky dalších vlastníků. Je to taková virtuální chiméra,“ uvedl náměstek primátora. Podotkl, že projekt má vliv i na renomé hlavního města. „Vyslalo by to špatný signál trhu, že je pomocí úplatků možné něčeho dosáhnout,“ dodal Hřib.

Na kauzu Dozimetr upozornil podáním trestního oznámení zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Nové skutečnosti má prošetřit policie, nemá je prošetřovat politik. Pro nás by měly být důležité výsledky pro město, to znamená, aby se ten projekt uskutečnil,“ sdělil Scheinherr.

Zdůraznil, že stanice Nádraží Holešovice je ve velmi špatném stavu. „Jsem si jist, že podmínky projektu nejsou zatíženy žádnou korupcí,“ uvedl Scheinherr. Dodal, že se tím zabývaly dvě nezávislé právní kanceláře. „Všechny posudky potvrdily, že podmínky jsou pro město nastaveny výhodně,“ popsal Scheinherr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sněmovna schválila vytvoření komise ke střelbě na FF UK. Návrh ANO podpořila koalice

Tagy:
policie projekt Zdeněk Hřib korupce Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy úplatek hlavní město Akce Dozimetr Nové Holešovice