V průmyslu nás čeká katastrofa. Za vysoké ceny plynu může vláda, říká energetický expert

Plynovody v německém Werne

Pokud lidé budou muset zaplatit stovky tisíc korun za elektřinu a plyn, vládní příspěvek až 15 tisíc korun občanům nepomůže, uvedl ve Zprávách Plus energetický expert Vladimír Štěpán. Podle něj za vysoké ceny může vláda, kvůli níž v oblasti průmyslu může dojít ke katastrofě. Ekonom Lukáš Kovanda pak vysvětlil, jak funguje nákup plynu.

„Meziročně se lidem zvýší náklady na topení plynem o 100 ale spíše 200 tisíc, u elektřiny o 200 až 300 tisíc. Jestli pak někdo dostane pět, deset nebo 15 tisíc, to příliš nepomůže,“ pustil se do vládní pomoci energetický expert Vladimír Štěpán s odkazem na vládou schválený úsporný tarif, kdy průměrná pomoc dosáhne na 15 tisíc korun.

Štěpán také upozornil na to, za jaké ceny se nakupuje plyn v jiných zemích. „Dnes se v arabském světě – Alžír, Maroko – prodává plyn za 10 korun, v Indii také za 10 korun, v Rusku za dvě koruny a u nás za 80 korun. To dramaticky zasáhne průmysl, bude to totální katastrofa,“ varuje.

Chyba vlády

Přitom vláda podle něj mohla už dávno zakročit. „Důvod, proč v České republice jsou nejvyšší ceny plynu, je chyba této vlády, nikoho jiného,“ nebral si servítky Štěpán. O moc lepší prý nebyla ani ta předchozí. Podle ekonoma Kovandy záleží, s jakými dodavateli mají přímé smlouvy.

„Víme, že Maďarsko má o něco levnější plyn, je tam přímý kontakt s Gazpromem. Náš plyn je navázán na burzovní ceny, je dopravován přes Německo, to hraje roli a bohužel je to spíše nepříznivé,“ nastínil s tím, že ceny plynu stoupají v celé Evropě. Cena plynu pro evropský trh již přesáhla 300 eur (přibližně 7 400 korun) za megawatthodinu.

„Koupili jsme LNG terminál, máme plyn kupovat odtud. Je tam uskladněný? Kolik ho tam je? Za jaké ceny? Obávám se, že máme terminál, ale budeme nakupovat plyn na burze za 90 korun. Máme tu také zásobníky,“ dodal Štěpán.

Česko se totiž s Německem domlouvá na možnosti získat kapacity v LNG terminálech, které se tam budou budovat v příštích letech. „Je to pro nás velice důležité, protože z Německa jsme schopni zkapalněný plyn dostat plynovody poměrně snadno do České republiky,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS), který tuto variantu bude příští pondělí řešit s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Tagy: