V Řecku se potopily lodě s migranty, zemřelo nejméně 21 lidí. Další desítky se pohřešují

V Řecku se potopily lodě s migranty, zemřelo nejméně 21 lidí.

V Řecku se potopily lodě s migranty, zemřelo nejméně 15 lidí

Nejméně 21 lidí zemřelo v noci na čtvrtek při potopení dvou lodí s migranty v řeckých vodách. Záchranáři i nadále pátrají po více než dvou desítkách pohřešovaných, uvedly agentury AP a DPA s odvoláním na místní úřady. Po havárii u ostrova Lesbos bylo z moře vytaženo zatím 17 těl obětí, až na jedinou výjimku se jedná o ženy z afrických zemí, uvedla pobřežní stráž.

Člun, který se potopil u Lesbu, vezl přibližně 40 pasažérů. Nejméně 17 z nich se utopilo, uvedla agentura AP, podle které je mezi oběťmi 16 mladých žen a jeden muž. Deset dalších žen se podařilo zachránit, 13 lidí se dál pohřešuje, uvedla pobřežní stráž.

„Ty ženy, které se podařilo zachránit, byly v naprosté panice a snažily se pochopit, co se vůbec stalo,“ uvedl mluvčí pobřežní stráže Nikos Kokkalas. „Všechny ty ženy byly z afrických zemí, je jim zhruba 20 let a více,“ dodal.

Další plavidlo se potopilo několik stovek kilometrů na západ, nedaleko ostrova Kythéra. Loď vezoucí okolo 95 běženců narazila na skály a ztroskotala. Dosud bylo zachráněno 80 lidí, našla se těla čtyř mrtvých migrantů a po 11 pohřešovaných se pátrá, uvedla AP.

Moře v oblasti nedaleko vesnice Diakofti bylo rozbouřené, vítr dosahoval rychlosti 70 kilometrů za hodinu. „Viděli jsme, jak se loď rozbila o skály a lidé po těch skalách šplhali, aby se zachránili. Byl to neuvěřitelný pohled,“ popsala jedna z místních obyvatelek. „Všichni místní lidé sešli do přístavu a pokoušeli se pomoci,“ dodala.

Hasiči se snažili podávat migrantům lana, aby jim pomohli vylézt přes útesy na pobřeží. Z místní školy bylo vytvořeno přístřeší pro zachráněné. Během dnešního dne by do oblasti měli dorazit i potápěči.

„Naléhavě žádáme Turecko, aby přijalo opatření a zabránilo odjezdům migrantů při takto nepříznivém počasí. V Egejském moři dnes kvůli tomu přišlo o život mnoho lidí, kteří se plavili na vratkých lodích. EU musí jednat,“ uvedl na Twitteru řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis. Ankaru kritizoval i řecký ministr pro námořní přepravu Janis Plakiotakis, který uvedl, že migranti přišli o život i proto, že Turecko toleruje činnost bezskrupulózních převaděčských gangů.

Kythéra leží poblíž nejjižnějšího výběžku Peloponéského poloostrova a obvyklým cílem běženců nebývá. Většina uprchlíků totiž míří na ostrovy v Egejském moři jako jsou právě Lesbos, Chios či Samos, které jsou od tureckého pobřeží vzdálené jen pár desítek kilometrů.

Řecko silně zasáhla migrační krize z let 2015 a 2016, kdy do země přišel zhruba milion lidí prchajících před válkou a chudobou v Sýrii, Iráku a Afghánistánu, převážně přes Turecko. Počet příchozích migrantů od té doby prudce klesl, nicméně jak řecké úřady uvedly, v poslední době zaznamenaly opět nárůst počtu pokusů o vstup do země přes řecké ostrovy a pozemní hranici s Tureckem.

Tagy: