Rozdílná pravidla pro školy? V Rokycanech se střední školy zatím zavírat nebudou

Vyučující kantor během pandemie koronaviru

V Rokycanech se střední školy zavírat nebudou

Studenti středních škol si od pondělí po dobu minimálně čtrnácti dní posedí doma. Týká se to středoškoláků v okresech, které jsou na takzvaném semaforu znázorněny červenou a oranžovou barvou. Pravidla ale neplatí všude. Například Rokycansko bylo ještě ráno zelené. Odpoledne se barva změnila, studenti středních škol by tak měli zůstat v pondělí doma. Po domluvě s hygienou to ale bude jinak.

Z toho, že dvě rokycanské střední školy dostaly od hygieniků výjimku, se radují studenti i učitelé. „Vnímám to velmi pozitivně a vím, že většina studentů také. S distanční výukou máme zkušenost, někdy ale byla spíš efektní, než efektivní,“ řekla učitelka Hana Kneifelová.

Gymnázium a střední odbornou školu Rokycany navštěvuje kolem 500 studentů. Podle studentů, které čeká tento školní rok maturita, je výuka ve škole velmi důležitá. „Řekněme si to na rovinu: Distanční výuka není na takové úrovni, aby nás dokázala připravit na maturitní zkoušku,“ uvedla studentka čtvrtého ročníku gymnázia Tereza Otcová.

„Je to úplně nejlepší věc, co jsme mohli čekat, protože už jsme si distanční výuku zkusili. Bohužel jsem se setkala i s tím, že někteří učitelé na to nebyli připraveni. Neuměli tolik s počítači nebo s technologiemi,“ řekla další studentka oktávy Lucie Schwarzová.

Radost, že se výuka na škole nezrušila, má i ředitel gymnázia a SOŠ Rokycany Pavel Vlach. „My semafor sledujeme, KHS ho aktualizuje každý čtvrtek a my pak informace dostáváme jak od zřizovatele, tak datovou schránkou,“ popsal.

Nepřehledné informace?

Výuka funguje normálně i na Střední škole Rokycany. Navštěvuje ji kolem 430 studentů. Podle slov ředitelky Ireny Vostré zhruba deset procent z nich mělo s distanční výukou problém. Doma nemají dostatečné zázemí pro připojení na internet.

Semafor ministerstva zdravotnictví je podle Vostré nepřehledný. „Nevím ani, kde mám semafor hledat. Distanční výuka je opravdu problém a já jsem neviděla smysl v tom, že na odborný výcvik by (studenti) měli do školy chodit, ale škola by nefungovala,“ řekla Vostrá.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) ale pravidla jsou jasná a logická. „Když se diskutovalo, co je rizikové a co není rizikové, byl tady silný tlak z úrovně jak ministerstva školství, tak jednotlivých subjektů, že praktická výuka je výrazně nutná a s tím já souhlasím,“ řekl na tiskové konferenci.

Pokud by měly rokycanské školy přejít na on-line výuku, dozví se to nejdřív od tamních hygieniků.

Tagy: