V USA je více střelných zbraní než obyvatel. Smrtící nástroj má doma každý druhý

Prodejna zbraní v americkém Marylandu

Po střelci z Maine pátrají stovky policistů

Po masové střelbě ve státě Maine se znovu v USA rozhořela debata o držení zbraní. Americká CNN v analýze upozornila, že jakákoli regulace naráží na zbraňovou kulturu, která je v lidech silně zakořeněná. Vlastnit zbraň je v zemi ústavním právem. A každý třetí člověk toho využívá.

Lewiston, Monterey Park, Orlando, Las Vegas, Newtown, Parkland, San Bernardino, Uvalde, Nashville, Louisville. To jsou jen některá z amerických měst, kde v posledních měsících došlo k masovým střelbám. Naposledy k takové došlo ve čtvrtek, kdy armádní instruktor ve státě Maine zavraždil nejméně 18 lidí.

K masovým střelbám – tedy útokům, při kterém zemřou minimálně čtyři lidi – dochází v USA v průměru častěji než jednou za den. A po každé větší agresi se ve Spojených státech rozhoří debata o regulaci zbraní. Aby se následně zjistilo, že zbraňová kultura je v Američanech silně zakořeněná a v podstatě na ní celé Spojené státy vyrostly.

Právo se bránit

Právo držet zbraň je zakotveno v druhém dodatku americké ústavy. Podobné právo mají už jen ve dvou dalších zemích světa – Mexiku a Guatemale. Ačkoli i v těchto zemích je zbraní v populaci dost, se Spojenými státy se nemohou srovnávat. Informovala o tom americká CNN.

Podle záznamů je v USA mezi lidmi v průměru 120 zbraní na 100 obyvatel. Počet pistolí a pušek přesahuje počet obyvatel země. Ve Spojených státech pobývá 331 milionů lidí. Statistika vyplývá ze šetření švýcarského projektu Small Arms Survey.

V relativních číslech jsou na druhém místě v kontextu ozbrojování obyvatelé Falkland. Rozdíl oproti USA je ale markantní. Na tomto soustroví připadá na 100 obyvatel 62 zbraní. Třetí v pořadí je Jemen, kde v současnosti zuří občanská válka.

Domácnosti jako zbrojní sklady

I když je v USA více zbraní než obyvatel, neznamená to, že každý člověk je doma ozbrojený. Někteří lidé jich naopak často mají doma více, čímž zvyšují průměr. Každopádně 44 procent dospělých žije v domácnosti, kde mají přístup ke zbrani. Vlastníkem je pak každý třetí Američan.

Jestli větší počet pušek mezi lidmi vede k většímu počtu zločinů, o tom se v USA debatuje po dekády. Některé studie podle CNN tvrdí, že tomu tak skutečně je.

Mezi rozvinutými zeměmi drží USA smutný triumf v tabulce států, kde umírá v relativních číslech nejvíce lidí při zbraňovém násilí. Na každých sto tisíc obyvatel připadají v USA v průměru čtyři oběti střelby.

Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by mělo svítat na lepší časy. Masové střelby v USA mají na občany zdrcující efekt a ve finále to vede k tomu, že si lidé kupují zbraní ještě více, aby mohli v osudný moment ochránit sebe nebo své blízké.

Po každé masové střelbě někdo v Kongresu začne diskutovat o tom, že by se mělo držení zbraní regulovat. Často o tom mluví i prezident Joe Biden. Žádný návrh se ale nikdy nepodařilo prosadit.

Tagy: