Popravy i nelidské chování. Velitel vagnerovců popsal kruté metody žoldáků, uprchl do Norska

Pro naše velitele jsme byli snadno postradatelní, v podstatě jen potrava pro děla. Trestance, kteří nás doplnili a odmítli bojovat, bez milosti zabili. Tak o svém působení ve Vagnerově skupině vypráví ruský žoldák Andrej Medveděv, který dezertoval a uprchl do Norska. Podle vlastních slov se velmi obával o svůj život, a tak raději opustil svoji domovinu.

Ruští žoldáci z Vagnerovy skupiny jsou známí svojí krutostí. Léta působili například v Africe i jinde po světě, nyní bojují proti Ukrajincům. Do svých řad přijímají bez problémů i vězně z ruských trestaneckých kolonií, kterým se líbí nabídka, že za půl roku služby se dočkají milosti, ať jsou jejich zločiny jakékoli.

Život vagnerovců je mnohdy drsnější než běžných ruských vojáků přímo na frontě. Tak to popisuje Andrej Medveděv, jeden ze žoldáků, který zběhl a prchl do Norska. „Byli jsme prostě vhozeni do boje jako potrava pro děla,“ sdělil ruský ozbrojenec z norského exilu v rozhovoru pro organizaci Gulagu.net, která se zabývá ochranou lidských práv.

Medveděv podle CNN dále zmínil, že zažil i popravy trestanců z řad vagnerovců. Stačilo jen to, že odmítli splnit rozkaz svých velitelů jít na zteč proti Ukrajincům. Medveděv se bál, že se jej ozbrojenci ve službách oligarchy Jevgenije Prigožina rozhodnou rovněž popravit, pokud dá najevo odpor či jen náznak neposlušnosti.

Přestali se k nám chovat jako k lidem

Uprchlý žoldák měl s vagnerovci podepsat platný kontrakt 6. července loňského roku. Dostal na povel i svoji skupinu. Vagnerovci jakožto i složky ruské armády však měli proti Ukrajincům těžké ztráty. Prigožin se rozhodl své řady doplnit zvláštním způsobem. „Když začali přijíždět trestanci, situace mezi vagnerovci se rychle změnila. Přestali se k nám chovat jako k lidem. Byli jsme vhozeni do boje jako potrava pro nepřátelská děla,“ míní Medveděv.

„Každý týden nám posílali více a více vězňů. Ztratili jsme mnoho mužů, ztráty byly velké,“ komentoval dále ruský žoldák a popsal až nehumánní zacházení s vlastními padlými, potažmo jejich rodinami. „Pokud vím, většina byla pohřbená na území Luhanské lidové republiky a byli označeni jako „pohřešováni v boji“. Když jste takto označen, tak se vaši příbuzní nedočkají žádných kompenzací,“ vysvětlil pro Gulagu.net dezertér.

Prigožin o dezertérovi dobře ví

Medveděv podle všeho překročil rusko-norskou hranici u ruského města Nikel minulý pátek v brzkých ranních hodinách. Údajně na něj pohraničníci Ruska stříleli a při útěku musel zdolat i ostnatý drát. Následně měl vyhledat pomoc v prvním domě, na který narazil na norské straně.

„Řekl jsem místní ženě svojí lámanou angličtinou o své situaci a požádal jsem o pomoc,“ popsal dezertér v rozhovoru pro Gulagu.net. Následně jej na silnici měla zastavit místní norská pohraniční služba a policie. „Byl jsem vzat na jejich oddělení, kde mě vyslýchali a obvinili z nelegálního překročení hranic. Vysvětlil jsem jim vše a řekl jsem, proč jsem to udělal,“ uvedl dále Medveděv.

Norové následně informovali svoji bezpečnostní službu, která se o prchlého vagnerovce postarala. Ten se podle svých slov již dříve dvakrát pokusil překročit hranici a utéct do Finska, leč neúspěšně.

Samotný Prigožin coby šéf a zakladatel Vagnerovy skupiny potvrdil, že Andrej Medveděv byl jeden z velitelů jeho žoldácké organizace. Okamžitě se pokusil ho očernit. Podle slov ruského oligarchy by zběh „měl být soudně potrestán za pokus o týraní vězňů“.

Slova ruského dezertéra Andreje Medveděva nelze zcela nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Afrika Norsko vězení Finsko Ukrajina vězni Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin