Vakcína je úžasná. Jen proděláním si ale „osaháme“ covid ze všech stran, radí Hostomský

Biochemik Zdeněk Hostomský

Rozhovor se Zdeňkem Hostomským

Ačkoliv je nákaza covidem riziková, tělo si díky ní vytvoří přirozenou imunitu, čímž se chrání před opětovným nakažením, uvedl ve Zprávách Plus biochemik Zdeněk Hostomský. Připouští však, že jde o riskantní návrh. Připomněl proto účinnost očkování, které často zabraňuje těžkému průběhu nemoci.

„Vakcíny jsou úžasná pomůcka, ale ne náhrada přirozeného imunitního systému. Zkušení odborníci i lékaři říkají, že projít nemocí je nejlepší,“ sdělil Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ačkoliv ví, že jde o „riskantní návrh“, poukázal na jeho výhody. „Proděláním nemoci si tělo vir osahá ze vše stran. Někteří na to ale mohou doplatit, například lidé s komorbiditami. K lehčímu průběhu nemoci pomáhají vakcíny,“ řekl.

Se stejnou myšlenkou přišel ve vysílání CNN Prima NEWS i mikrobiolog Peter Šebo. „Všichni se mají očkovat, potom se mají bezpečně nakazit a budou mít celé spektrum imunitní odpovědi. Hlavně si tím vytvoří i slizniční imunitu, která covid zastaví už na sliznici,“ popsal.

Na protilátky po prodělání nemoci se ale zatím zapomíná. Budoucí kabinet avizoval, že je pro něj prioritou uznávat jako covidové certifikáty PCR testy i protilátky. „Protilátky existují, není to podvod, ale je to komplikované téma. Pojďme se tím zabývat a využít ku prospěchu občanů,“ řekl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Od března příštího roku by příslušníci některých profesí a lidé nad 60 let měli být povinni podstoupit očkování proti covidu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) to navrhne pro zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče, policisty, vojáky, celníky nebo vězeňskou službu. Podle Hostomského je ale takový návrh kontroverzní. „Lékař, který nebude chtít být naočkován, odejde. Pokud ale nastavíme povinnost od lidí nad 60 let, kam půjde, když s tím nesouhlasí? Na pustý ostrov, do exilu? Je to společensky problematické,“ vysvětlil.

Tagy: