Koronavirus bude jako chřipka. Bude přátelský a přilne se k nám, myslí si imunoložka

Blanka Říhová

Rozhovor s Martinem Balíkem a Blankou Říhovou

Koronavirus tu s námi zůstane, bude vůči nám přátelský a přilne se k nám, prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS imunoložka Blanka Říhová z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. S ní souhlasil i vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. Podle něj se covid bude vracet v různých variantách každý podzim a zimu podobně jako chřipka. Podobně mluví i další odborníci.

„Myslím si, že koronavirus tu s námi zůstane, bude vůči nám přátelský, přilne se k nám a budeme se muset proti němu chránit každoroční imunizací asi jako u chřipky,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Říhová.

I podle Balíka koronavirus bude brzy brán jako běžné respirační onemocnění. „Všechno k tomu spěje. Covid tu bude lítat podobně jako lítá každý podzim a zimu chřipka,“ myslí si lékař.

Podobně ve vysílání CNN Prima NEWS už ve čtvrtek mluvila i primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka Hana Roháčová. „Musíme se co nejdříve dostat k tomu, že náš přístup ke koronaviru bude takový, jaký máme u jiných respiračních infekcí,“ uvedla ve vysílání Roháčová. „Onemocnění bude zařazeno v uvozovkách do portfolia běžných infekčních nemocí. U běžných respiračních infekcí také nenařizujeme karanténu, i když se to týká třeba velmi závažného onemocnění chřipkou,“ dodala lékařka.

Covid jako sezónní onemocnění

S ní souhlasila i viroložka Hana Zelená. Podle ní se koronavirus začíná chovat jako sezonní onemocnění. „Předpokládám, že po uplynutí zimního období dojde k poklesu čísel. Ale může se stát, že se začínajícím podzimem se koronavirus opět vrátí ve větší míře,“ upozornila.

Zelená také uvedla, že virus bude nadále mutovat a budou se objevovat jeho nové varianty. „Ale s každou vlnou se imunitní stav populace zdokonaluje a zlepšuje. Takže to vidím také optimisticky. Virus nezmizí, ale jeho závažnost se pro obyvatelstvo bude snižovat,“ popsala viroložka.

Podobně to vidí i epidemiolog Roman Prymula. „Do budoucna by covid měl být brán jako normální respirační onemocnění,“ zdůraznil ve čtvrtek v pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS. Zároveň ale upozornil, že Česku v následujících dvou týdnech hrozí vlna omikronu a přibývat tak bude 30 až 50 tisíc nakažených denně.

„Těžko tak covid můžeme brát v následujících dnech. Bohužel je stále řada osob na jednotkách intenzivní péče, a tak má zatím koronavirus zvláštní statut,“ vysvětlil. „Ale věřím, že se dožijeme doby, kdy bude brán jako normální respirační onemocnění,“ dodal bývalý ministr zdravotnictví.

Podle něj k tomu může pomoct právě nová varianta omikron, která je sice nakažlivější, ale zároveň díky ní mají lidé méně těžkých průběhů nemoci a méně kvůli ní umírají.

Přestaňme plýtvat penězi

Podle Balíka by se tak s omikronem mělo zacházet jinak. „Měli bychom přestat plýtvat penězi na nějaké plošné PCR testování populace a PCR kapacity bychom měli věnovat na diskriminační PCR a na sekvenování toho, abychom věděli, jaký typ koronaviru tu lítá. A podle toho přizpůsobit léčbu,“ apeloval lékař.

S nástupem omikronu v Česku už začala čísla nakažených pomalu růst. Společnost vyrábějící testy uvedla, že varianta omikron tvoří už polovinu nových případů. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale tuto informaci vyvrátil. Podle něj v tuto chvíli omikron tvoří asi 35 procent nákaz. V některých lokalitách už ale podle ústavu být dominantní může.

Tagy: